Je zal je huis maar uit moeten!

Het belang van vroegtijdige betrokkenheid bij renovatietrajecten: een stap naar sociale projectbegeleiding

Stel je voor: je hebt jarenlang in een huurhuis gewoond dat meer was dan alleen een woning. Het was een thuis, gevuld met herinneringen, hoop en dromen. Maar dan, plotseling, komt er een bericht dat je je huis moet verlaten. Dit scenario is helaas de realiteit voor velen. Het vinden van een nieuw (tijdelijk) thuis gaat vaak gepaard met stress, onzekerheid en angst. Maar wat als er een manier is om dit proces te verzachten?

De kracht van sociaal projectbeheer

Bij Helix Academy geloven we sterk in de kracht van sociaal projectbeheer. Onze leergang Sociaal projectbegeleider (op hbo-niveau) rust professionals uit met de nodige tools en inzichten om niet alleen bewoners te ondersteunen bij het verlaten van hun huurhuis, maar ook om een brug te slaan tussen alle betrokken partijen.

“Het verduurzamen van woningen is een belangrijke stap naar een betere toekomst, maar wat betekent dit in de praktijk voor de bewoner?”

Opleidingsadviseur Carla Loog

Het betrekken van bewoners

Een effectief communicatie- en participatieplan vormt de ruggengraat van elk sociaal project. Het is niet alleen belangrijk om bewoners te informeren over veranderingen, maar ook om naar hen te luisteren, hun zorgen serieus te nemen en samen oplossingen te vinden. Door bewoners vroegtijdig te betrekken, kunnen we een gevoel van eigenaarschap en vertrouwen opbouwen.

In de leergang Sociaal projectbegeleider benadrukken we het belang van de rol van de projectconsulent. Deze professional fungeert als een vertrouwd aanspreekpunt voor bewoners en helpt hen bij elke stap van het proces. Het verduurzamen van woningen is een belangrijke stap naar een betere toekomst, maar wat betekent dit in de praktijk voor de bewoner? Of het nu gaat om het vinden van een nieuwe woning, het begrijpen van juridische procedures of het omgaan met emoties; de projectconsulent staat paraat.

Sociaal projectbegeleiding in de praktijk

Onze alumni hebben het praktijkonderzoek als uitdagend ervaren en zijn trots op het resultaat. De plannen worden direct in praktijk gebracht. Hun communicatie is effectiever en de voorstellen zijn ook binnen hun organisatie gepresenteerd waarmee ze een positieve verandering teweegbrengen. Maar, er miste nog iets aan de uitgebreide leergang Sociaal projectbegeleider.

We erkennen dat onze samenleving divers is en dat effectieve communicatie cruciaal is voor succesvol sociaal projectbeheer. In de nieuwe leergang, die vanaf oktober 2024 van start gaat, introduceren we dan ook de module Interculturele communicatie om alle doelgroepen te kunnen bereiken en te laten participeren.

Is de leergang Sociaal projectbegeleider iets voor jou?

Bekijk nu het nieuwe programma van de leergang Sociaal projectbegeleider. Nieuwsgierig geworden naar de nieuwe module en wil je hem los volgen? Schrijf je dan in voor de summercourse Interculturele communicatie.

Zij gingen je voor

Van ‘mees Cees’ naar sociaal projectbegeleider?!
Cursistreferentie
“Bij Ymere kwam ik er vrij snel achter dat de corporatiesector heel interessant is. De dynamiek die ontstaat met woningen en bewoners maakt het een interessant speelveld.”
Cees de Vries - sociaal wijkbeheerder Volkshuisvesting Arnhem
Lees volledige referentie
Van een mbo- naar hbo-functie! Rachel zit als bewonersconsulent nu helemaal op haar plek bij Willems!
Cursistreferentie
“Ik vind het leuk om te bewijzen dat we echt een goed vastgoedonderhoudsbedrijf zijn en dat ik er echt voor de bewoner ben.”
Rachel Schaap, bewonersconsulent Willems
Lees volledige referentie
Referentie leergang Sociaal projectbegeleider - Ramona Vink
Cursistreferentie
“Zie de huurder als een collega. Met je collega’s werk je namelijk ook samen. Als je duidelijk aan de voorkant afspreekt waar de huurders wel of geen inspraak in hebben en heldere afspraken maakt kan je hierdoor de huurders meenemen in het gehele proces. "
Ramona Vink - verhuurconsulent Haag Wonen
Lees volledige referentie
Carla Loog

Vrijblijvend advies

Wil je weten welke opleiding het best bij je past of hoe we een opleiding incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Vul contactformulier in