Van ‘mees Cees’ naar sociaal projectbegeleider?!
Als docent Nederlands is de 37 jarige Cees de Vries via een aantal omzwervingen in de volkshuisvesting sector terecht gekomen. Na zijn start als sociaal wijkbeheerder bij woningcorporatie Ymere in Amsterdam vertrok Cees met zijn gezin naar het oosten van Nederland waar hij startte als sociaal wijkbeheerder bij Volkshuisvesting Arnhem. Inmiddels heeft hij zich verder bekwaamd middels de opleiding ‘Sociaal projectbegeleider’.
Van Ymere naar Volkshuisvesting Arnhem
Vanuit het docentschap belandde Cees de Vries in de volkshuisvesting sector. “Bij Ymere kwam ik er vrij snel achter dat de corporatiesector heel interessant is. De dynamiek die ontstaat met woningen en bewoners maakt het een interessant speelveld,” vertelt Cees enthousiast. “Huurders hebben rechten en plichten waar je je als sociaal wijkbeheerder veel mee bezig houdt: Waar liggen de mogelijkheden om mensen te kunnen helpen en aan de andere kant ben je soms ook aan het handhaven. Wat mag, wat mag niet en wat kun je door de vingers zien?“ vertelt Cees.
“De dynamiek die ontstaat met woningen en bewoners maakt het een interessant speelveld.”
Inmiddels werkt de Velpenaar als sociaal wijkbeheerder bij Volkshuisvesting Arnhem, een kleinere corporatie met ongeveer 140 medewerkers. “Wat ik leuk vind aan Volkshuisvesting Arnhem is dat de lijnen met collega’s en managers hier heel kort zijn, je kunt hier dus ook heel snel knopen doorhakken,” geeft hij aan. “Ik merk ook dat de medewerkers echt een groot hart hebben voor de huurders. Mijn ervaring is dat, omdat het een kleinere corporatie is, je ook meer in contact staat met de huurders.”
Meelopen met sociaal projectbegeleiders
Vanuit zijn hbo achtergrond en inmiddels opgedane praktijkervaring in de sector is Cees verdere verdieping gaan zoeken. “Ik liep met verschillende collega’s mee om te kijken wat de functie sociaal projectbegeleider inhoudt. Daar werd ik heel erg enthousiast van,” vertelt hij lachend. In zijn zoektocht naar een passende opleiding trof hij Helix Academy. Enthousiast vertelt Cees over zijn contact met hoofddocent Astrid Kuiken: ”Bij collega woningcorporatie Portaal die ook in Arnhem zit, maakte ik tijdens een kopje koffie kennis met Astrid Kuiken, zij heeft me helemaal enthousiast gemaakt voor de opleiding.”
“Tijdens een kopje koffie met Astrid Kuiken werd ik helemaal enthousiast over de opleiding.”
Cees vertelt enthousiast over de opleiding. “Per onderdeel van de opleiding ga je de functie echt ontleden en de diepte in.” Na een tijdje moet je een onderzoeksvraag formuleren. Gelukkig heb je eerder al onderwerpen meegekregen waaruit je kunt kiezen. Verder kon ik ook binnen Volkshuisvesting Arnhem navragen waar behoefte aan was. Mijn onderzoeksvraag had betrekking op de communicatie binnen het renovatieproces. Daar kreeg ik vanuit de docenten meteen een aantal tips mee, waar ik in mijn onderzoek heel veel aan heb gehad.”
Elkaar inspireren
De 37-jarige sociaal wijkbeheerder vertelt hoe hij tijdens de lesdagen werd geïnspireerd: “Corine liet zien hoe je bij jouw eigen project of commissie voor groepsvorming zorgt door middel van bijvoorbeeld een appgroep. Bij ons werd dat een soort platform waarin we soms nieuwsartikelen uitwisselden en tips voor literatuur waarmee we elkaar op een positieve manier stimuleerden.” Cees vertelt enthousiast hoeveel hem dat heeft opgeleverd: “Ieder onderdeel kon je weer gebruiken voor je uiteindelijke onderzoek en inspireerde je voor je onderzoeksvraag.” Zo was de docent Jennefer Verbeek van het onderdeel participatie bijvoorbeeld heel enthousiast. Cees vertelt: “Ze had allerlei bevlogen voorbeelden vanuit haar eigen bedrijf die ik direct kon toepassen in mijn huidige werk, dit vond ik hartstikke leuk aan de opleiding.
Het communicatiekompas
De praktijkopdracht tijdens de opleiding hield Cees over het verbeteren van de communicatie binnen een renovatietraject. “Ik heb dat op verschillende manieren aangevlogen binnen het laatste renovatietraject dat volkshuisvesting Arnhem gedaan heeft: met informatie uit de les, de theorie en ook door middel van interviews over de ervaring van de bewoners. Ik kreeg de tip van Astrid om contact te leggen met corporatie Mooiland. Daar heb ik iemand geïnterviewd die de hele klantreis goed heeft neergezet.” Cees vertelt enthousiast: “Ik heb daar een schat aan informatie gekregen over de communicatieplanning, vooral met heel praktische tips. Verder heb ik ook veel geleerd over de communicatiestrategie: aan de hand van een aantal facetten (wat voor bewoners zijn het, hoe ingrijpend is de renovatie) kun je een communicatiekompas invullen waarmee je de communicatiestrategie kunt bepalen.” Tijdens zijn eindpresentatie gaf Cees zijn toehoorders een casus waarin zij zelf de communicatiestrategie moesten bepalen. “Na het invullen van een lijstje kwamen ze allemaal op dezelfde strategie. Binnenkort ga ik dit ook binnen Volkshuisvesting Arnhem delen.”
Tips voor jou als aankomend deelnemer
“Wat ik zelf lastig vond is het formuleren van de onderzoeksvraag. Die vraag komt best wel snel in de opleiding terwijl je nog niet veel onderdelen hebt gehad.” Cees was nog geen projectconsulent of projectbegeleider, waardoor het meeste voor hem nog nieuw was. “Voor mij was het daarom heel erg zoeken naar wat ik zelf belangrijk vond. Bereid je hierin dus alvast goed voor. Wanneer je de functie nog niet uitoefent, loop dan mee met een collega en probeer te proeven wat het bedrijf nodig heeft. Denk goed na over de onderzoeksvraag want dit máákt je opleiding. Denk na over:
- Vind ik dit zelf interessant?
- Is dit zinvol voor mijn woningcorporatie?
- Heeft dit voldoende raakvlak met de opleiding?
De meeste deelnemers binnen onze groep zijn echt in de opleiding gedoken, op die manier is het echt gaan leven. “Wanneer dit duidelijk is geeft dit je zoveel energie. Dan pak je in je vrije tijd ook nog even een boek omdat je daar toch nog even wat meer over wilt weten,” zegt hij lachend. Toen ik mijn onderzoeksvraag duidelijk had en wist dat Volkshuisvesting Arnhem hier veel profijt van kon hebben, hielp het mij in mijn visie: “Hoe doet Volkshuisvesting Arnhem het nu in vergelijking met andere corporaties?” vielen alle puzzelstukjes op zijn plek.
In de praktijk
Ik ben nu aan het overleggen met hoe ik de kennis warm kan houden. Mijn leidinggevende heeft mij gevraagd welke onderdelen binnen het renovatieproces ik het meest relevant en leerzaam vind, zodat ik langzaam ervaring kan gaan opdoen met de functie.
Daarnaast ga ik binnenkort ook een presentatie over mijn aanbevelingen geven binnen Volkshuisvesting Arnhem. Binnen de opleiding heb ik niet alleen inhoudelijk veel geleerd maar ook over de vorm van mijn presentatie denk ik nu goed na. Ik wil er nu niet meer zomaar meer een uitnodiging uitgooien. “De begeleiders stimuleren je echt en als je gaat presenteren, niets is te gek. Ik wil nu eerst nadenken over de vorm zodat de inhoud ook echt beklijft.”
“Zorg ervoor dat het kwartje gaat vallen bij jouw toehoorders.”
Past de opleiding Sociaal projectbegeleider bij jou?
Wil je weten of de opleiding Sociaal projectbegeleider iets is voor jou? Bekijk het programma en neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk opleidingsadvies.