Van een mbo- naar hbo-functie!

Rachel zit als bewonersconsulent nu helemaal op haar plek bij Willems!

Rachel Schaap moeder van twee kleine kinderen en supportmedewerker planvorming had het prima naar haar zin bij Willems. Met een leuke functie en afdeling zat ze goed op haar plek. De functie bewonersconsulent leek haar echter zo leuk dat ze toch intern heeft gesolliciteerd. En tja…

Na haar interne sollicitatie volgde een gesprek met haar HR-manager. Daarin kwam naar voren dat ze het echt in haar zagen, maar dat ze wel een opleiding moest gaan volgen. Twee jaar lang, vier dagen in de week de schoolbanken in, als moeder van twee jonge kinderen zag ze echt niet zitten.

“Eerder volgde ik de opleiding Elementaire bouwkunde bij Helix Academy. Als ik nog een opleiding moest gaan doen wilde ik dit wel weer bij Helix doen.” Zo kwam ze bij de opleiding Sociaal projectbegeleider van Helix Academy. Een opleiding van zes maanden met één keer in de twee weken een contactmoment.

“Ik heb heel even getwijfeld. Ik kwam een aantal keer terug op mijn oude afdeling en dacht wat heb ik gedaan? Ik heb het zo naar mijn zin hier! Maar na de eerste dag van mijn opleiding wist ik het: Ik heb de juiste keuze gemaakt.”

Een periode van twijfelen volgde: “Ik ben van een mbo- naar een hbo-functie gegaan en dacht eerst, dit is te hoog gegrepen.” Haar oude afdeling wilde haar ook niet kwijt en deed haar voorstellen om haar werk leuker te maken. “Na de eerste dag van mijn opleiding was ik zo opgelucht en blij! Toen dacht ik, dit is wat ik wil.” Het contact met alle medecursisten was gelijk heel prettig. Ik had een goed gevoel bij Helix Academy en dat bleek nu ook weer. Ik moest gewoon logisch nadenken en de opleiding heeft me daar heel goed bij geholpen.

Projectcommunicatie bij Willems

Inmiddels zit Rachel al weer een jaar in haar nieuwe functie: “Mijn functie als bewonersconsulent bij Willems bevalt me heel goed. Ik heb heel veel vrijheid.” Destijds opende Willems een geheel nieuwe afdeling. Naast Rachel namen ze nog een bewonersconsulent en een hoofd bewonerszaken aan. “We zijn met elkaar een echt team en dat is superleuk” aldus Rachel. “Ik word heel erg vrijgelaten in alles wat ik doe. Ik heb inmiddels mijn vaste projectteams en merk dat dat goed bevalt en dat ze me graag willen meenemen naar volgende projecten.”

Rachel vertelt enthousiast dat ze laatst twee presentaties mocht geven voor een tender (nieuwe opdracht) samen met haar directeur en andere collega’s. “Ik was mijn presentatie aan het doen en moest toen terugdenken aan het onderdeel ‘presenteren’ van mijn opleiding. Door de adrenaline ging ik vaak erg snel praten en verstond ik mezelf niet meer. Ik heb tijdens de opleiding geleerd rustig te blijven.” Ze vertelt hoeveel voldoening het gaf dat ze daar haar steentje aan kon bijdragen. Samen met haar directeur en collega’s heeft ze de tender gewonnen.

“Samen hebben we hem toch maar mooi binnengehaald. Dit was een teken, ik heb de goede keuze gemaakt en zit hier echt op mijn plek!”

Een dag als bewonersconsulent

Rachel vertelt mij enthousiast over haar werk als bewonersconsulent bij Willems. Ze neemt mij mee in een typische werkdag. ’s Ochtends overlegt ze binnen het team bewonerszaken. “We nemen alle projecten door: wat komt eraan, welke projecten lopen er en hebben we nog hulp nodig van elkaar?” “Daarna ga ik naar een vast project en loop ik door de wijk om te kijken of bewoners nog vragen hebben” aldus Rachel. Dit doet ze vaak samen met de sociaal projectbegeleider van de opdrachtgever. “Daarna ga ik door naar de bouwvergadering van een project dat binnenkort gaat starten.” Haar dagen zijn gevuld met overleggen, brieven schrijven en langs bewoners gaan.

Rachel wordt nog enthousiaster als ze vertelt over haar contact met de bewoners. “Je betekent echt iets voor de bewoners op het moment dat er ingrijpende werkzaamheden worden uitgevoerd aan hun woning.” Dit vindt zij het leukst aan haar functie. Ze merkt dat vaak oudere bewoners best van streek kunnen zijn. Ze hebben bepaalde weerstand en paniek, maar zodra ze het over andere zaken hebben merkt ze dat de bewoners rustiger worden. “Ik vind het leuk om die weerstand en paniek bij hen weg te nemen. Om te bewijzen dat we een goed vastgoedonderhoudsbedrijf zijn, dat we echt aan hen denken en dat ik er voor de bewoner ben! Het is leuk om dat vertrouwen bij de bewoners te zien!”

“Ik vind het leuk om te bewijzen dat we echt een goed vastgoedonderhoudsbedrijf zijn en dat ik er echt voor de bewoner ben.”

De opleiding Sociaal projectbegeleider

Rachel vertelt me verder waar ze veel aan heeft gehad tijdens de opleiding. Naast het onderdeel presenteren heeft ze ook veel geleerd van het juridische onderdeel. Dit kan ze nog steeds gebruiken in haar werk. Rachel vertelt dat ze een half jaar na de opleiding nog steeds contact heeft met haar medecursisten: “Soms als we een casus hebben overleggen we dat met elkaar. Dat is heel erg prettig.”

Tijdens de opleiding hield Rachel haar praktijkopdracht over projectcommunicatie. Ze vertelt dat ze benieuwd was wat hierin nog meer mogelijk was en wat ook toepasbaar was binnen Willems. “Ik zat toen in mijn eerste grote bouwkundige project en moest voor deze praktijkopdracht interviews afnemen met de bewoners. De interviews hebben wij echt kunnen gebruiken tijdens de werkzaamheden. Daaruit kwam dat we het eigenlijk al super goed deden.” Wel kwam ze erachter dat de communicatie van de onderaannemers verbeterd kon worden. “Daarover konden we dan ook weer in gesprek met de projectleiders van onze onderaannemers. Het was grappig dat ik iets moest doen voor de opdracht van de leergang Sociaal projectbegeleider, maar dat ik hier ook echt wat uithaalde voor het project waar ik op dat moment op zat.”

Rachels tip aan jou als twijfelende cursist? “Vooral doen! Dat is echt waar ik tegenaan liep. Van tevoren had ik allerlei vragen: ‘Gaat dit mij wel lukken?’ Maar iedereen zit in de opleiding met hetzelfde gevoel. De verschillende lessen die je hebt maakt het leuk en het wordt zeker niet saai! Tijdens de opleiding is het leuk om alles te kunnen delen met je medecursisten en te sparren met elkaar!”

Past de opleiding Sociaal projectbegeleider bij jou?

Wil je weten of de opleiding Sociaal projectbegeleider iets is voor jou? Bekijk het programma en neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk opleidingsadvies.

Carla Loog

Vrijblijvend advies?

Wil je weten welke leergang het best bij je past of hoe we een leerlijn incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349 of neem contact op.

Neem contact met me op