Referentie leergang Sociaal projectbegeleider - Ramona Vink
We evalueren de leergang Sociaal projectbegeleider met Ramona Vink, verhuurconsulent bij Haag Wonen. Waarom heeft zij gekozen voor deze leergang, wat is haar het meest bijgebleven en heeft zij nog tips voor je wanneer jij deze opleiding gaat volgen? Ramona deelt haar ervaringen met jou.
Waarom heb je gekozen voor de leergang Sociaal projectbegeleider?
Op dit moment werk ik als Verhuurconsulent bij Haag Wonen. In mijn functie gaat er een aantal werkzaamheden veranderen waardoor ik verwacht dat dit minder uitdagend wordt. Wat mij het meest aanspreekt in de begeleiding bij grote renovatie- en slooptrajecten is de band die je opbouwt met de bewoners, je begeleidt ze van A tot Z in voor hen hectische tijden.
“Ook kwam ik erachter dat in de begeleiding van onze projecten de processen verbeterd kunnen worden. Het was voor mij direct duidelijk, hier ligt mijn nieuwe uitdaging.”
Om de functie als Sociaal projectbegeleider in de toekomst te kunnen uitvoeren, ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die aansluit bij deze functie en waar ik de benodigde kennis kan opdoen.
Waarom heb je ervoor gekozen om de leergang Sociaal projectbegeleider via Helix Academy te volgen?
Ik heb de opleiding vergeleken met andere opleiders. Andere opleiders boden ongeveer 5 studiedagen aan voor de leergang en bij Helix Academy waren dit 13 studiedagen. De leergang was bij Helix Academy duurder maar het aanbod met betrekking tot leerdoelen was veel uitgebreider. Ik verwachtte dat ik meer kennis zou opdoen bij Helix Academy dan bij andere opleiders. Bovendien heb ik drie jaar geleden een andere opleiding gevolgd via Helix Academy en daar was ik zeer tevreden over.
Welke docenten zijn je het meest bijgebleven?
Hans van Hees sprong er van alle docenten het meest uit. Hij legt de lesstof met veel enthousiasme uit en belicht aspecten vanuit diverse richtingen omdat hij werkzaam is geweest in verschillende organisaties, zoals de woningcorporaties, aannemers en RvC. Zijn tip ‘zet zo vroeg mogelijk het bewonersonderzoek uit’ is mij het meest bijgebleven. Je bouwt hierdoor een band op met de bewoners en wint vertrouwen.
Daarnaast heb ik vooral meegekregen dat je vaak geduld moet hebben, er komt namelijk veel op een bewoner af. Misschien leeft er ‘oud-zeer’ tegenover de corporatie. Geef de bewoners tijd om te wennen aan de situatie en blijf in contact met de bewoners. Wees duidelijk en eerlijk, hierdoor krijg je meer begrip van de bewoners als het anders loopt. En in een project loopt het altijd anders! Zorg ervoor dat je de wijk leert kennen en weet van tevoren op welke problemen je gaat stuiten om zo sneller te kunnen schakelen.
“Zie de huurder als een collega. Met je collega’s werk je namelijk ook samen. Als je duidelijk aan de voorkant afspreekt waar de huurders wel of geen inspraak in hebben en heldere afspraken maakt kun je de huurders hierdoor meenemen in het gehele proces.”
Tijdens de les van docent Jennefer Verbeek kwamen vooral leuke initiatieven naar voren om de leefbaarheid in de wijken te vergroten en de eenzaamheid tegen te gaan.
De les Weerstand en agressie van docent Cyril van Os had ik mij heel anders voorgesteld. Deze les was er meer op gericht om naar jezelf te kijken. Je eigen houding. Wat voor invloed heb je zelf in het gesprek? Choose your battles. En geef duidelijk en op tijd je grenzen aan.
Wat heeft de opleiding jou opgeleverd?
Met mijn nieuwe ervaringen en kennis kan ik mijn collega’s adviseren. Ik kan nu ondersteuning bieden om een project, vooral aan de voorkant, goed te laten verlopen. Ik probeer nu intern door te voeren dat we tijdig starten met een bewonersonderzoek en bewoners meenemen in de plannen.
Hoe heb je de praktijkopdracht ervaren?
Tijdens de praktijkopdracht bij mijn vorige opleiding was ik erg zenuwachtig. Dit keer was er minder paniek omdat ik bekend was met de aspecten die bij een praktijkopdracht komen kijken.
“Ik heb voor mezelf een goede planning gemaakt en dat geeft rust en ruimte.”
Het leukst aan de functie is…
.. dat ik een band opbouw met bewoners. Ik ontmoet hen bij het spreekuur en zij weten mij te vinden als 2e contactpersoon. Ik kom in contact met diverse bewoners en partijen. Het is een uitdagende functie en geen dag is hetzelfde. Door het proces zo begrijpelijk mogelijk te maken kan ik echt iets betekenen voor de bewoners.
Op dit moment werk ik als verhuurmakelaar en heb ik mijn diploma van de opleiding Sociaal projectbegeleider behaald. Doordat ik nu meeloop met een project en daar veel mogelijk ervaring kan opdoen, hoop ik uiteindelijk de functie Sociaal projectbegeleider te bemachtigen bij Haag Wonen. Mijn kwaliteiten zoals het kunnen inleven, geduld hebben, snel schakelen en out of the box denken, kan ik in die functie goed toepassen.
Heb je nog tips voor aankomende cursisten?
De praktijkopdracht vraagt om een goede planning. Vat de voorbereidingen niet te licht op, de tijd heb je echt nodig.
“Bij deze leergang krijg je een aparte coach toegewezen waarmee je contact kunt opnemen, dit is heel prettig.”
Meer weten?
Wil je ook de volgende stap zetten in jouw carrière? Bekijk hier dan de leergang Sociaal projectbegeleider. Of wil je meer weten over de andere opleidingen op het gebied van sociaal beheer of vastgoedonderhoud? Bekijk dan de leerlijn Sociaal beheer en leerlijn Vastgoedonderhoud.