Welke uitdagingen kom je als sociaal projectbegeleider tegen?

Hoe is het om de leergang Sociaal projectbegeleider te volgen? Wat leer je en wat levert het je op? Astrid Kuiken en Corine Jeuring, kerndocenten van deze leergang, nemen je mee.  

“Inmiddels geven we de leergang Sociaal Projectbegeleider alweer meerdere jaren met een gevarieerd team aan docenten. Zelf werken we al jaren in de corporatiesector in verschillende functies en combineren we ons werk met het docentschap bij Helix Academy. Je kunt ons gerust bestempelen als ‘vakidioten’. Met hart voor de corporatiesector en de doelgroep nemen we je mee in de uitdagingen binnen het vakgebied. En jullie ons ook!

“Je kunt ons gerust bestempelen als ‘vakidioten’”

Juist het uitwisselen van alle eigen ervaringen helpt iedereen flink vooruit. Zo komen cursisten alleen binnen of samen met een collega. Maar al snel ontstaat er een team met de andere cursisten en creëer je een kennisgroep die je ook kunt bevragen na afronding van de leergang. Cursisten komen van verschillende functies uit de corporatiesector, werken bij een aannemer of als ZZP’er. Die verschillende invalshoeken maakt het leereffect alleen maar groter.

Uitdagingen van de sociaal projectbegeleider

Binnen het vakgebied als begeleider van renovatie- en/of sloop-nieuwbouwprojecten kom je veel uitdagingen tegen. Waar de meeste cursisten mee worstelen is voldoende deelname van huurders aan projecten, communicatie met de steeds complexer wordende doelgroep (psychische problematiek, cultuurverschillen, taalbarrières, drank-/drugsproblematiek), hun eigen invloed intern, het managen van verwachtingen met huurders, intern of wellicht ook met andere stakeholders zoals huurdersorganisaties of omwonenden.

 

Win-win situaties creëren

De tijd waarin we top-down als corporatie intern én aan huurders en stakeholders vertellen wat we gaan doen met woningen is niet meer van nu. Veel belangrijker is goed te leren om het gesprek met elkaar te voeren en win-win situaties proberen te creëren, dat is de rode draad binnen de leergang. Natuurlijk spijker je ook je inhoudelijke kennis bij.

Het grootste leereffect

Iedere cursist maakt tijdens de leergang een professioneel groeiproces door. Je zelfverzekerdheid groeit en je vaardigheden versterken. Soms kom je achter kwaliteiten die je niet eens van jezelf wist of verbeter je valkuilen o.a. door coaching gesprekken. En eigenlijk ziet iedere cursist op tegen de praktijkopdracht. Maar juist dié opdracht geeft inhoudelijk het grootste leereffect. Want leren doe je het best door te doen! Wij begeleiden je bij de opdracht. We hebben al vele prachtige praktijkopdrachten gezien die ook werden toegepast in de praktijk. Zoals het verbeteren van het proces rondom bewonersbegeleiding of het vernieuwen van het sociaal plan. Enthousiast geworden? Graag zien we je bij de leergang Sociaal projectbegeleider!”

Wil je meer weten over de leergang Sociaal projectbegeleider?

Bekijk dan het lesprogramma en interviews met oud-deelnemers. Of wil je eerst kennismaken met sociaal projectbegeleiding? Volg dan de tweedaagse cursus Sociaal projectbegeleiding.

Ben je benieuwd hoe eerdere cursisten deze leergang hebben ervaren?

Van ‘mees Cees’ naar sociaal projectbegeleider?!
Cursistreferentie
“Bij Ymere kwam ik er vrij snel achter dat de corporatiesector heel interessant is. De dynamiek die ontstaat met woningen en bewoners maakt het een interessant speelveld.”
Cees de Vries - sociaal wijkbeheerder Volkshuisvesting Arnhem
Lees volledige referentie
Van een mbo- naar hbo-functie! Rachel zit als bewonersconsulent nu helemaal op haar plek bij Willems!
Cursistreferentie
“Ik vind het leuk om te bewijzen dat we echt een goed vastgoedonderhoudsbedrijf zijn en dat ik er echt voor de bewoner ben.”
Rachel Schaap, bewonersconsulent Willems
Lees volledige referentie
Referentie leergang Sociaal projectbegeleider - Ramona Vink
Cursistreferentie
“Zie de huurder als een collega. Met je collega’s werk je namelijk ook samen. Als je duidelijk aan de voorkant afspreekt waar de huurders wel of geen inspraak in hebben en heldere afspraken maakt kan je hierdoor de huurders meenemen in het gehele proces. "
Ramona Vink - verhuurconsulent Haag Wonen
Lees volledige referentie
Corine Jeuring
Corine Jeuring

“Als consulent projecten haal ik veel plezier uit het succesvol maken van projecten. Het betrekken van huurders, de belangen van huurders, corporatie en anderen verbinden en iedereen tijdig en juist informeren. Dit is zo een greep uit de taken die je te doen staan. Wat is het leuk als je daar een beetje handigheid in hebt! Tijdens mijn cursussen en bij de begeleiding van jouw praktijkopdracht leer je de meerwaarde van het vak goed te doorgronden. Je krijgt handige tools aangereikt die je de volgende dag zo in de praktijk kunt inzetten.”