Groen of tegels?

De huurder, gepensioneerd bioloog Jan, heeft een vogelvriendelijke stadstuin en wint zelfs een prijs voor natuurvriendelijkste tuin van de stad. Maar de verhuurder wil dat de huurder rigoureus gaat snoeien.

Verhuurder krijgt gelijk

En de verhuurder krijgt gelijk van de rechter. In het Besluit Kleine Herstellingen staat namelijk dat de huurder ervoor moet zorgen dat de tuin ‘een verzorgde indruk maakt. Waaronder:

  • ‘snoeien van heggen, hagen en opschietende bomen’
  • ‘verwijderen van onkruid in de tuin en tussen tegels’
  • ‘het vervangen van gebroken tegels’
Geen gras maar tegels

Deze zaak is al jaren oud. Maar vorige week kwam tijdens een training het onderwerp TUINONDERHOUD aan de orde. Het interview met bewoner Jan, te vinden op YouTube, liet ik daar zien. En toen werd duidelijk: de tuin is vogelrijk, maar het is ook een wildernis.

‘De rechter veroordeelt de huurder tot ‘het aanbrengen van gras in de tuin of deze betegelen’.’

Ik hoop dan maar dat verhuurder en huurder samen een tussenweg vinden. Want vogels willen geen gras en tegels.

Meer interesse in actuele jurisprudentie? Kijk dan eens bij de cursus huurrecht verdieping en actualiteit of start met de basiscursus huurrecht

Anky Kloosterman
Anky Kloosterman

Ik beschouw het als mijn missie om de wet te vertalen naar de verhuurpraktijk en daarbij juridische teksten begrijpelijk te maken voor iedereen. Ik ga voor kwaliteit en draai geen standaard verhaal af. Ik sluit aan bij jouw ervaring en vragen. Aan het eind van zo’n cursusdag blijkt het huurrecht (anders dan verwacht) toch niet saai te zijn.