Hitte in een huurhuis

Hitte in een huurhuis. Moet de verhuurder daar iets aan doen? Ja, dat moet als het gaat om ‘ernstige overlast door warmte doordat er geen technische voorziening is getroffen’ zegt de Huurcommissie. Maar wat is ‘te warm’?

“De verhuurder moet zorgen voor een woning waarin de huurder normaal huurgenot heeft.”

Klacht

De Huurcommissie kreeg eind 2018 een klacht van huurders van een modern hoek-appartement. Grote ramen met isolatieglas. ‘Als de zon schijnt en het buiten 22⁰ is, dan is het 28⁰ binnen’, vertelt de bewoonster. In 2018, die hete zomer, werd het tussen 7 en 22 september niet koeler dan 26,5⁰. En op 17 oktober was het binnen 29⁰. De huurders probeerden zelf om het huis te koelen, door de gordijnen steeds dicht te houden en ’s nachts te ventileren.

Wettelijke norm

Wat zegt de wet? Dat de verhuurder moet zorgen voor een woning waarin de huurder ‘normaal huurgenot’ heeft… Maar wat is dat? Daarvoor bestaat geen concrete wettelijke norm. De huurcommissie oordeelde in deze zaak dat de grens ligt bij een temperatuur 26,5⁰ gedurende 300 uren in een jaar. Daarom werd de huur verlaagd met 20% totdat de verhuurder de hitteproblemen verhelpt.

Kort geding

Maar de verhuurder deed niets en daarom startte de huurder onlangs een kort geding. En de rechter bepaalt nu dat de verhuurder echt oplossingen moet gaan zoeken …

Meer interesse in actuele jurisprudentie? Kijk dan eens bij de cursus huurrecht verdieping en actualiteit of start met de basiscursus huurrecht

Anky Kloosterman
Anky Kloosterman

Ik beschouw het als mijn missie om de wet te vertalen naar de verhuurpraktijk en daarbij juridische teksten begrijpelijk te maken voor iedereen. Ik ga voor kwaliteit en draai geen standaard verhaal af. Ik sluit aan bij jouw ervaring en vragen. Aan het eind van zo’n cursusdag blijkt het huurrecht (anders dan verwacht) toch niet saai te zijn.