Twijfel je nog? Neem een vrijblijvende optie

Inschrijven

Leergang Kwaliteits­toetser vastgoed­­­onderhoud

7.1 (9) uit 9 reviews
Incompany Klassikaal

Met deze opleiding word je klaargestoomd voor de rol van kwaliteitstoetser waarin je leert om de kwaliteit van het gepleegde vastgoedonderhoud in de breedste zin te kunnen waarborgen.

Documentatie aanvragen

Algemeen

Vastgoedonderhoud en -beheer is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd. Meer taken verschuiven van vastgoedbezitter naar vastgoedonderhoudsbedrijf. Wat betekent dit voor jouw rol als verantwoordelijke voor de kwaliteit van uitgevoerd vastgoedonderhoud? In deze opleiding leer je om breder te kijken en aan jouw (interne of externe) opdrachtgever de geleverde kwaliteit te rapporteren. Ook leer je de vaardigheden die je nodig hebt om dit effectief te doen. Je krijgt een kickstart zodat je helemaal klaar bent om deze veranderende rol goed in te vullen!

Cursistreferentie
"Ik ben van nature erg kritisch en ben van mening dat wanneer je kwaliteit toetst, dat dit dan objectief gebeurt"
Arthur Langstraat
Lees volledige referentie

Geschikt voor jou?

Deze opleiding is geschikt voor medewerkers van vastgoedbezitters (zoals woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen) en vastgoedonderhoudsbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de bewaking van de kwaliteit van het onderhoudswerk. Je beschikt over basiskennis over de organisatie en programmering van onderhoud in het algemeen en wilt je verder ontwikkelen in vernieuwende vormen van samenwerking.

Aanvraag Collega-korting

Wil je met twee of meer personen vanuit één organisatie deelnemen aan deze opleiding? Neem dan contact met ons op voor mogelijke collega-korting.

Wat levert het je op?

 • Het diploma kwaliteitstoetser vastgoedonderhoud
 • Leren van elkaar! In een gezamenlijke opleidingssetting leer je samen met medewerkers van vastgoedbezitters én vastgoedonderhoudsbedrijven
 • Kennis van wat resultaatgericht samenwerken (RGS) betekent voor de rol van kwaliteitstoetser en hoe deze verandert
 • Inzicht in de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van vastgoedonderhoud vanuit vastgoedbezitters en vastgoedonderhoudsbedrijven en welke afwegingen daaraan ten grondslag liggen
 • Inzicht in het verschil tussen de traditionele wijze van contracteren en resultaatgericht samenwerken
 • Kennis van alle relevante wet- en regelgeving die belangrijk is voor de functie van kwaliteitstoetser
 • Inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek en duurzaamheid
 • Vaardigheden om optimaal te kunnen functioneren in de rol van kwaliteitstoetser
Masterclass Wet kwaliteitsborging

Deze leergang heeft niet het doel om je op te leiden als private kwaliteitsborger zoals vastgesteld in de wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die per 1 januari 2024 in werking treedt. Wil je hier meer over weten? Vraag dan een incompany aan.

Cursus NEN 2767 voor bouwkundig of installatietechnisch inspecteurs

Deze leergang heeft de focus op het borgen van de kwaliteit van uitgevoerd onderhoud. We leiden je dus niet op tot inspecteur volgens geldende inspectienormen voor het bepalen van de huidige staat van het vastgoed. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kijken naar onze cursus NEN 2767: conditiemeten voor bouwkundig inspecteurs.

Over leergang

Deze leergang Kwaliteitstoetser vastgoedonderhoud is onderdeel van de leerlijn Vastgoedonderhoud waarin verschillende leergangen van mbo tot hbo+ niveau elkaar opvolgen.

Leergangduur
Totale duur
inclusief eindpresentatie
9 modules
in 5 maanden
Studiebelasting
buiten de cursusdagen
40 uur
in 5 maanden
Praktijkopdracht
1 keer

Over leeromgeving

Doorlopende leerlijnen

Met onze leerlijnen (NEN 2767 en BOEI, VerhuurVastgoed en Sociaal beheer) hebben we een functiegericht en actueel aanbod van leergangen op verschillende niveaus. Deze ontwikkelen we altijd met ons uitgebreide netwerk van mensen met ervaring uit de praktijk. Wij hebben hierdoor altijd de opleiding die bij jou past. We spelen hierbij optimaal in op de praktijk en zorgen ervoor dat jij straks met een diploma op zak direct aan de slag kunt. Wil je gericht advies op welk niveau je het best kunt instromen, neem dan contact met ons op.

Docenten van topniveau

We zijn als Helix Academy trots op onze docenten. Zij ondergaan een uitgebreide selectieprocedure waarin zij onder andere een proeftraining verzorgen. Op deze manier garanderen wij de kwaliteit. De docenten zijn vanaf het eerste idee betrokken bij de ontwikkeling van ons aanbod. Onze docenten zijn specialist op hun vakgebied en kennen de sector. Naast docent zijn ze vaak actief in het werkveld waardoor ze zelf met alle actuele problematiek te maken krijgen. Deze ervaring krijg je tijdens de opleiding mee en kun je direct meenemen de praktijk in.

Leren van en met elkaar

Wij geloven in de kracht van het gezamenlijk leren. In deze leergang volg je daarom het hele programma met dezelfde groep mensen. Vanaf het eerste moment creëren we een veilige leeromgeving waarin je de ruimte krijgt om te luisteren en te delen. Hiervoor maken we gebruik van onder andere intervisie, waarbij iedereen zijn eigen casussen kan inbrengen en jij samen met je medecursisten kan leren.

Persoonlijke ontwikkeling

Om je optimaal voor te bereiden op de praktijk besteden we in deze leergang uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van de vaardigheden die je nodig hebt om je functie straks goed te kunnen uitvoeren. Naast alle kennis die je opdoet, werken we aan je persoonlijke ontwikkeling. In je intake kijken we al naar wat je persoonlijke leerdoelen zijn. Je kunt daarom bij vragen altijd contact opnemen met jouw opleidingsadviseur, je docenten of je coach.

Online Leeromgeving

Tijdens deze leergang krijgt je een persoonlijke inlog in onze online leeromgeving. Hiermee kun je buiten de cursusdagen om ook communiceren met je medecursisten en docenten. Ook helpt het je om je leerdoelen te bereiken. Je vindt op deze centrale plek al het voorbereidende werk en naslagwerk van de cursusdagen en kunt hier bijvoorbeeld ook je huiswerkopdrachten inleveren.

Programma

Deze opleiding is modulair opgebouwd. De onderwerpen die hierbij aan bod komen vind je hieronder terug.

Module Bedrijfskundig en RGS
 • Wat betekent de overstap naar RGS op operationeel niveau?
 • Hoe zit het RGS proces in elkaar?
 • De veranderende rol van de kwaliteitstoetser
Module Wet- en regelgeving
 • Basis contractsoorten juridisch – van traditioneel naar RGS
 • Wet kwaliteitsborging Besluit bouwwerken leefomgeving
 • Normen op het gebied van veiligheid, arbo, milieu en gezondheid
Module Programmeren van onderhoud

Het assetmanagement is verantwoordelijk voor de programmering en bewaking van de realisatie van het vastgoedonderhoud. De programmering van het onderhoud wordt opgenomen in een meerjarenonderhoudsplanning en -raming. In deze module krijg je inzicht in wat er nodig is om het onderhoud goed te programmeren en kwaliteit en realisatie te monitoren. We gaan aan de slag met het meetbaar maken van de huidige en gewenste kwaliteit (functioneel en technisch), de rol van conditiemeting (NEN 2767) en het normenboek Kwaliteit in Balans (KiB).

De volgende thema’s komen hierbij aan de orde:

 • De rol van kwaliteitstoetser
 • Programmeren binnen de beleids- en uitvoeringscyclus
 • Tactisch en operationeel programmeren
 • Inspecteren / meten van kwaliteit volgens Kwaliteit in Balans
 • Inspecteren conform de NEN 2767 norm voor conditiemeting
 • Vergelijking NEN 2767 en KiB
Module Vaardigheden I en II
 • Vertrouwen opbouwen bij de partners
 • Aanspreken
 • Delegeren
 • Omgaan met weerstand (intern en extern)
 • Rapporteren en communiceren
Module Duurzaamheid I en II - bij ICDuBo in Rotterdam
 • Rondleiding bij Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo)
 • Steppingstones duurzaamheid tot 2050
 • Nieuwe duurzaamheidsoplossingen, technieken en producten
 • Beoordelen van kwaliteit van duurzaamheidsmaatregelen
 • Prestatiemeting van installaties en apparatuur
 • Casussen uit de praktijk
Module Praktijkdag

Op deze dag verzamelen we op een inspirerende locatie in Nederland. Welke locatie dit precies wordt, verschilt per editie van de leergang en krijg je nog van ons te horen. Tijdens de dag krijg je concrete handvatten waarmee je de kwaliteit van het onderhoud in jouw eigen organisatie kan beoordelen, toetsen en borgen.

Module Beoordeling praktijkopdracht en diploma-uitreiking

Je gaat je gedurende deze opleiding bezig houden met een praktijkopdracht, waarbij je een onderhoudsproject binnen jouw organisatie onder de loep neemt. Je kijkt hierbij met een kritische blik naar de geleverde kwaliteit. Op deze laatste dag van de opleiding beoordelen we je praktijkopdracht en sluiten we de leergang feestelijk af met een diploma-uitreiking.

Diploma

Deze leergang sluit je af met het diploma Kwaliteitstoetser als je de praktijkopdracht met een voldoende hebt afgerond. Helix Academy hanteert ook een aanwezigheids- en inspanningsplicht. Dit betekent dat we er vanuit gaan dat je iedere module aanwezig bent en een actieve bijdrage levert tijdens de cursusdagen.

Aan het einde van deze leergang ontvang je een diploma

Data en kosten

Hieronder vind je een overzicht van de data en kosten voor deze opleiding.

Kosten
Deelnamekosten
€ 4.350,00
Arrangementskosten
€ 800,00
Alle kosten zijn exclusief BTW
Opleidingsdata

Staat de datum van jouw keuze hier niet bij? Schrijf je in op de wachtlijst en we nemen contact met je op zodra er een nieuwe datum bekend is.

Startdatum
Locatie
3 okt 2024 Voldoende plekken
Online, Gouda, Rotterdam
Datum heeft doorgagarantie
Wachtlijst
Ga je jouw opleiding volgen in Gouda?

Vind nu meer informatie over de gratis shuttleservice!

Reviews

Helix Academy staat voor kwaliteit. Daarom evalueren we al onze opleidingen. Lees hier een aantal evaluaties terug.

Hennie van Alphen
PeelrandWonen
8
Veel opgestoken en direct in de praktijk kunnen zetten. Door het contact met collega's van andere corporaties is het ook een mooie leergang, ervaringen uitwisselen.
Cursistreferentie
"Ik ben van nature erg kritisch en ben van mening dat wanneer je kwaliteit toetst, dat dit dan objectief gebeurt"
Arthur Langstraat
Lees volledige referentie
Marco Vasse

Vrijblijvend advies

Wil je weten welke opleiding het best bij je past of hoe we een opleiding incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Vul contactformulier in