Overname roerende zaken of niet...

Lucien Chandi, docent Inkomensregistratie en Passend toewijzen in de opleiding Verhuurmakelaar vertelt in zijn blog over zijn werk als verhuurmakelaar bij woningcorporatie Ymere. In deze blog neemt hij je een dagje mee in zijn werk als verhuurmakelaar.

Als verhuurmakelaar ging ik naar een woning geweest die net één jaar gehuurd was. Normaal gesproken worden huurwoningen leeg (geen roerende zaken) en ‘soms ook niet erg schoon’ achtergelaten. Dit keer kwam ik tegen mijn verwachting in terecht bij een woning die schoon was en waarin nog nieuwe meubels stonden.

De woning kwam leeg te staan omdat de huurster ging emigreren. De huurster gaf aan dat alle roerende zaken nieuw waren en deze in de woning achter bleven zonder overname kosten. Indien ik niet akkoord ging, zou ze alle meubels op straat zetten zodat deze konden worden meegenomen.

Omdat ik het weghalen van de meubels kapitaalvernietiging vond, ben ik tijdens de voorinspectie akkoord gegaan met het laten staan van de roerende zaken.

“Als verhuurmakelaar streef je ernaar om effectief te bemiddelen en ervoor te zorgen dat de nieuwe huurder snel zijn intrek in de woning kan nemen. Het is belangrijk om bij de voorinspectie een goede beoordeling te maken of de roerende zaken een toegevoegde waarde hebben voor toekomstige huurders.”

– Lucien Chandi

Er kwam toen een mevrouw als kandidaat naar voren die met haar kind een woning zocht in verband met een echtscheiding. De roerende zaken die de vorige huurster had laten staan kon deze mevrouw juist heel goed gebruiken. Vanuit een echtscheiding was ze in de bijstand terecht gekomen. Mevrouw had nu een fijne woning waaraan niets meer gedaan hoefde te worden en tevens een lichtpunt creëerde in een lastige tijd.

De nieuwe huurster was ons zo dankbaar dat zij een dankbrief heeft gestuurd naar de corporatie.

“Het is dankbaar werk omdat je iemand helpt aan onderdak, wonen is een belangrijke basisbehoefte. Als je onderdak hebt, kun je jezelf verder ontwikkelen als mens.”

– Lucien Chandi

Wil je meer weten?

Wil jij je diploma tot verhuurmakelaar halen? Wil je meer weten over passend toewijzen en inkomensregistratie, woningwaardering, zelf aangebrachte voorzieningen (zav), huurrecht, servicekosten en de regelgeving?

Of wil je jezelf verder professionaliseren als verhuurmakelaar? Bekijk de opleiding ‘Verhuurmakelaar’.

Advies nodig?

Wil je weten welke leergang het best bij je past of hoe we een leerlijn incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Neem contact met me op
Lucien Chandi
Lucien Chandi

Binnen de afdeling verhuur heb ik bij een grote corporatie verschillende functies uitgeoefend (verhuurmakelaar, verkoopmakelaar en processpecialist). Mijn kennis en ervaring op het gebied van woningtoewijzing breng ik op een interactieve manier over door naast de theorie ook voldoende praktijkvoorbeelden te behandelen. Als docent vind ik het leuk om samen met jou aan de slag te gaan en je te helpen in jouw ontwikkeling. In mijn training krijg je nieuwe inzichten en handvatten mee zodat je vraagstukken rondom inkomensberekeningen beter kunt behandelen.