Wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel - wat moet je weten?

Astrid Kuiken, docent Woningwaarderingsstelsel in de leergang Verhuurmakelaar en Verhuurconsulent vertelt in haar blog over haar werk als professional bij woningcorporatie Portaal. In deze blog neemt ze je mee in de meest recente wijzigingen!
Belangrijke wijzigingen in het WWS
Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is een cruciaal instrument voor woningcorporaties en verhuurmakelaars. De recente wijzigingen die op 1 januari zijn doorgevoerd hebben aanzienlijke impact op hoe woningen worden gewaardeerd en verhuurd. Deze veranderingen hebben gevolgen voor zowel sociale verhuurders als huurders. Wat is er precies veranderd? En wat betekent dit voor professionals in de sector?
“Sinds de Wet betaalbare huur geldt het woningwaarderingsstelsel niet meer alleen voor sociale huurwoningen maar ook voor midden huur.”
De wijzigingen in het WWS zijn breed, maar enkele kernpunten springen eruit:
- Wet betaalbare huur
Met deze wet, die 1 juli 2024 van kracht werd, wil het kabinet huren weer betaalbaar maken. De wet zorgt ervoor dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. Sinds de Wet betaalbare huur geldt het woningwaarderingsstelsel niet meer alleen voor sociale huurwoningen maar ook voor midden huur. Vanaf januari 2025 is de verhuurder verplicht om bij iedere nieuwe verhuring een correcte woningwaardering te overleggen, inclusief de nieuwe puntenberekeningen. - Focus op duurzaamheid
Het WWS legt nu meer nadruk op energieprestaties. Woningen met een energielabel E, F of G krijgen aftrekpunten. Dit geldt specifiek voor sociale huurwoningen en speelt een rol in de betaalbare huurnormen. - NEN 2580-metingen verplicht
Sinds vorig jaar moeten alle woningen worden nagemeten volgens de officiële NEN 2580-norm. Voor verhuurmakelaars en opzichters betekent dit dat ze nu strikter moeten meten, inclusief het in kaart brengen van details zoals buitenruimtes en technische installaties. - Buitenruimtes opnieuw gewaardeerd
Voorheen kregen kleine balkons van minder dan 1,5 x 1,5 m geen punten in het WWS. Dit is veranderd, je krijgt nu voor elke buitenruimte punten in de woningwaardering, ongeacht de afmetingen. Dit betekent een aanpassing in de berekeningen en inspecties voor verhuurders. - Veranderingen in badkamerpunten
Veel onderdelen van badkamers zijn nu anders of wel gewaardeerd. Bijvoorbeeld het toilet in de badkamer, dit was voorheen een aftrek van 1m2 vloeroppervlakte. In het huidige stelsel is dit niet meer het geval.
“Het visualiseren van meetmethodes en veranderingen van een woning zorgt ervoor dat professionals beter voorbereid zijn.”
Impact op de praktijk
De aanpassingen hebben grote gevolgen voor de dagelijkse werkzaamheden van woningcorporaties, opzichters en verhuurmakelaars. Vooral de extra tijdsinvestering valt op:
- Inspecties nemen meer tijd in beslag
Door de wijzigingen moeten woningen intensiever worden opgemeten. Dit betekent dat opzichters en verhuurmakelaars meer aandacht moeten besteden aan details, zoals kleine buitenruimtes of technische installaties. Dit kan extra uitdagingen opleveren, vooral wanneer bewoners in de woning aanwezig zijn. - Weerstand en omschakeling
De veranderingen vragen om een mentaliteitsverandering bij professionals. Waar vroeger een snelle inspectie op basis van een plattegrond voldoende was, moeten opzichters nu met meetapparatuur aan de slag en nieuwe standaarden leren toepassen. - Training en ondersteuning
Veel corporaties merken dat hun medewerkers handvatten nodig hebben om de wijzigingen goed te begrijpen en toe te passen. Trainingen, waarbij theorie wordt gecombineerd met praktijkoefeningen in een woning, blijken een waardevolle manier om kennis te visualiseren en toepasbaar te maken.
Praktijkgerichte aanpak: van theorie naar woning
Een praktijkgerichte training kan een wereld van verschil maken. Een van de succesfactoren is om medewerkers niet alleen theorie aan te bieden, maar ze ook een woning te laten bezoeken. Het visualiseren van meetmethodes en veranderingen van een woning zorgt ervoor dat professionals beter voorbereid zijn.
Daarnaast geven veel deelnemers aan dat ze baat hebben bij concrete tips, zoals:
- Het maken van foto’s tijdens inspecties om details te onthouden
- Het gebruik van trainingsacteurs om situaties met huurders (zoals weerstand) te oefenen
De praktijk leert dat zowel beginners als ervaren opzichters en verhuurmakelaars waardevolle inzichten opdoen in trainingen, zeker nu de wijzigingen in het WWS zo’n brede impact hebben.
Conclusie: aan de slag met woningwaardering
De veranderingen in het WWS vragen om aanpassingsvermogen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels en om je medewerkers de tools te geven om effectief te werken. Trainingen, praktijkdagen en een open dialoog met collega’s en huurders zijn hierin essentieel.
Theorie gecombineerd met de praktijk
Heb je vragen of wil je meer weten over praktijkgerichte trainingen op het gebied van woningwaardering? Neem contact op, en we helpen je graag op weg!

‘’Dwalen door gebouwen en de verloren tijd zien achter een stukje behang is wat mij zo aanspreekt aan de woningbouw. Ook vind ik het interessant om te ontdekken hoe het er sociaal gezien aan toe gaat in een wijk en wat er te vinden is achter een voordeur. Als woningen konden praten zouden ze veel verhalen kunnen vertellen. Een goede verhuurmakelaar is een verhuurmakelaar die alles ziet, niet alleen de techniek. Ik maak alles zoveel mogelijk visueel. Ik breng graag mijn enthousiasme over het werken bij een woningcorporatie over op jou als nieuwe professional.’’