‘Mijn doel? Mensen enthousiasmeren voor het vak asset- en onderhoudsmanagement’

Adviseur, docent en auteur … Met de komst van Johan Smit per 1 januari jl. zijn Helix en Helix Academy een veelzijdige en zeer ervaren collega rijker. Tijd voor een nadere kennismaking!

Vertel eens iets over jouw achtergrond … wie is Johan Smit?

Na wat omzwervingen ben ik samen met mijn vrouw na 58 jaar weer woonachtig in mijn prachtige geboorteplaats Gouda én sinds 1 januari jl. ook werkzaam bij Helix in Gouda. Onze kinderen en eerste kleinkind wonen hier ook in de buurt en heb ik dus alles wat mij lief is en inspireert om me heen.

In mijn werkzame leven houd ik me al een flink aantal jaren bezig met het duurzaam in stand houden van vastgoed. Dit doe ik met grote passie voor het totale proces van Asset- en Onderhoudsmanagement van Vastgoed. In het verleden heb ik in verschillende functies bij een aantal vastgoedbeheerorganisaties gewerkt, waar ik in de loop der jaren veel kennis en ervaring heb opgedaan. Binnen Helix werk ik in de rol van adviseur, maar daarnaast ook als docent en auteur. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en ervaring door te geven aan anderen en vanuit Helix krijg ik volop de mogelijkheid om dit dagelijks te doen. Als lid van verschillende normcommissies houd ik me daarnaast ook bezig met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe werkwijzen en methodieken op het gebied van Asset- en Onderhoudsmanagement.

Kennis delen is één van jouw passies. Concreet heeft dit ook geresulteerd in een aantal lesboeken en publicaties die door jou geschreven zijn.

Dat klopt. In opdracht van NEN Trainingen schreef ik op het gebied van NEN 2767 Conditiemeting de  Praktijkgids voor Conditiemeting gebouwde omgeving. Via uitgever ThiemeMeulenhoff wordt deze ook uitgegeven voor het Mbo-onderwijs. Deze praktijkgids wordt o.a. als naslagwerk gebruikt bij de cursussen voor NEN 2767 Inspecteurs en Onderhoudskundig Inspecteurs. Ook ben ik auteur van het boek ‘Asset- en Onderhoudsmanagement Vastgoed deel 13’ als onderdeel van de Jellema Bouwkunde reeks, ook van uitgever ThiemeMeulenhoff. Dit boek wordt o.a. gebruikt bij de opleiding Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed (Adviseur), die ik verzorg voor de Vastgoed Academy.

Wat vind jij er het leukste aan om jouw rol als consultant te combineren met de rol van docent?

Tijdens mijn werk als consultant leer ik zelf nog steeds veel over de toepassing van werkwijzen en methodieken in de praktijk. Juist hierdoor krijg ik inzicht in mogelijke verbeteringen, die zowel individuele personen maar ook organisaties in zijn geheel weer verder kunnen helpen. Al deze ervaringen en handvatten deel ik met de deelnemers tijdens mijn trainingen. Het delen van kennis en ervaring, direct uit de praktijk vind ik erg leuk…dat is de toegevoegde waarde die ik cursisten kan bieden.

Wat maakt dat jij met een tevreden gevoel naar huis gaat aan het eind van een cursusdag?

Echt tevreden ben ik als deelnemers aangeven dat ze enthousiast zijn over de inhoud van de lesdag, waarbij ze van mij én van elkaar geleerd hebben. Ik vind het erg leuk als ik merk dat ik deelnemers met de opgedane kennis en handvatten verder kan brengen en ze gemotiveerd heb om zelf binnen hun organisatie aan de slag gaan met die kennis. Ik stimuleer deelnemers om een eigen visie te ontwikkelen en leer hen verbanden te leggen binnen het totale beheerproces van het in stand houden van vastgoed.

De cursussen en opleidingen binnen het cursusaanbod van Helix Academy worden op dit moment veelal op een praktisch uitvoerend niveau gegeven. Jij gaat een aantal nieuwe cursussen verzorgen die meer tactisch / strategisch van aard zijn. Kun je hier wat meer over vertellen en wat is hierbij jouw uitdaging?

Vastgoedeigenaren werken in een complex speelveld binnen de gebouwde omgeving. Bij het sturen op waarde en opstellen en realiseren van een gedegen vastgoedstrategie moet rekening gehouden worden met veranderende wet- en regelgeving, ontwikkelingen rond verduurzaming etc. Om vastgoed veilig, duurzaam en functioneel in stand houden is inzicht en overzicht van goede vastgoeddata essentieel voor een vastgoedeigenaar en de assetmanager. Als adviseur help ik om op de juiste manier invulling te geven aan deze enorme uitdaging voor het in stand houden van de bestaande vastgoedvoorraad. Door cursussen op dit vlak te geven, hoop ik mensen te enthousiasmeren voor het vakgebied Asset- en Onderhoudsmanagement Vastgoed. Vanuit Helix Academy verzorg ik vanuit Helix o.a. diverse lesdagen over de methodiek en toepassing van NEN 2767 en geef ik Masterclasses op het gebied van asset- en onderhoudsmanagement vastgoed. Ook ben ik als docent vanuit Helix verbonden aan de leergang voor Adviseurs (Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed) van de Vastgoed Academy.

Wat kan Helix Academy voor jouw organisatie betekenen?

Met de komst van Johan konden we vanuit Helix Academy opnieuw het docententeam uitbreiden. Daar zijn we blij mee, want dit biedt volop kansen voor verdieping en verbreding van ons opleidingsaanbod.
Speelt er binnen jouw organisatie een opleidingsbehoefte die aansluit bij de kennis en expertise van Johan? Neem contact met ons op en we komen graag langs voor een vrijblijvend kennismakings- en intakegesprek .

Benieuwd naar de achtergrond en ervaring van de andere docenten die werkzaam zijn voor Helix Academy? Bekijk dan onze docentenpagina.

Johan Smit
Johan Smit

Al jaren houd ik mij bezig met het duurzaam in stand houden van vastgoed met passie voor het totale proces van Asset- en onderhoudsmanagement als principal consultant, docent en auteur. Het ontwikkelen van werkwijzen/ methodieken, mensen en organisaties en delen van kennis is mijn grote passie.

Mijn doel is dat jij en je organisatie met de opgedane kennis, handvatten en voorbeelden uit de praktijk verder kunt en komt. Hierbij ben ik pas tevreden als je een eigen visie hebt ontwikkeld en verbanden kunt leggen binnen het totale beheerproces voor het duurzaam, conditie- en risico gestuurd en/ of prestatiegericht in stand houden van vastgoed.