Direct aan de slag als verhuurmakelaar!

Marieke de Koning rondde in coronatijd haar afstuderen van de studie sociaal juridische dienstverlening aan het Saxion in Deventer af bij woningstichting Barneveld. Vanuit haar stage en via een kort traineeship groeide ze door naar de functie verhuurmedewerker en later verhuurmakelaar. De aanstaande moeder heeft inmiddels ook beide bijbehorende Helix Academy diploma’s op zak!

Voor haar afstudeerstage kwam Marieke de Koning bij Woningstichting Barneveld terecht. Ze begon als KCC-medewerker en mocht na haar afstuderen blijven als trainee; zo bemerkte ze dat de afdeling verhuur haar het meest trok. “Na drie maanden als trainee ondersteunen op verhuur, ging er een verhuurmedewerker weg en kreeg ik deze functie. Ik ben toen ook de opleiding Verhuurmedewerker bij Helix Academy (destijds HabiTask) gaan volgen. Deze opleiding vond ik heel erg leuk.” Afgelopen jaar is woningstichting Barneveld gaan reorganiseren, van twee opzichters en drie verhuurmedewerkers naar drie verhuurmakelaars. Marieke vertelt over deze wijzigingen: “De administratieve kant van verhuur behoorde al tot mijn functie met onder andere het tekenen van de huurcontracten, nu kwamen ook de groepsbezichtigingen en voor- en eindinspecties erbij.”

“Na het afronden van mijn opleiding vind ik dat ik me nu ook echt verhuurmakelaar kan noemen.”

Verhuurconsulent of Verhuurmakelaar?

“Ik vind het heel leuk dat ik beide stappen van de vernieuwde leerlijn Verhuur heb doorlopen” vertelt Marieke vrolijk. “De opleiding Verhuurmedewerker heb ik gevolgd toen ik net in dienst kwam en alles nog nieuw was. Tijdens de daaropvolgende opleiding Verhuurmakelaar heb ik wat herhaling gehoord op bijvoorbeeld huurrecht, wat juist wel prettig was, maar vooral ook veel nieuwe dingen. De herhaling op het huurrecht was heel fijn, hierin verandert best veel.” Marieke vertelt dat ze beide opleidingen niet direct achter elkaar zou volgen “Op deze manier met een tussenpoos en als je binnen je werk de stap maakt naar deze functie is het heel waardevol om ze beiden te hebben gevolgd.”

“Ik vond de lessen heel leuk en waardevol en we hadden ook een heel leuke groep.”

Technische kennis en mondigheid

Marieke vertelt enthousiast hoe de opleiding Verhuurmakelaar haar heeft geholpen in haar nieuwe functie. “Ik vond de inspecties het meest lastig, deze waren voor mij nieuw. Je hebt daar meer technische kennis en mondigheid voor nodig. De mensen die je tegenover je hebt staan zijn het niet altijd met je eens, hier heb ik tijdens de opleiding veel in geleerd.” Marieke belicht de verschillende onderdelen van de opleiding waar ze veel aan heeft gehad. “Vanuit de wws-punten, zav en techniek weet ik nu beter hoe je omgaat met bepaalde zav’s en hoe je dit overbrengt naar de huurder. Hoe bereken je de wws-punten en waarop is de huurprijs gebaseerd? Ze licht haar antwoord verder toe: “We willen de huurder echt niet pesten als we hem of haar vragen een zav weg te halen. Als woningcorporatie heb je vaak niet de juiste materialen om het te onderhouden. We vragen een volgende huurder om het over te nemen mits het in goede technische staat is, wanneer dit niet lukt moet het worden weggehaald.

De lesdagen gaven me veel inzicht in het ‘waarom’ achter de dingen die we als corporatie doen.” Tijdens de praktijk dag met Astrid Kuiken en Sebastian Verstegen gingen de deelnemers twee woningen in. Hierbij gingen ze in de eerste woning in op de communicatie met de huurder door middel van een rollenspel. In de tweede woning gaan ze in op de techniek waarbij ze kijken hoe je een woning waardeert en waar je naar kijkt tijdens een eindinspectie. “Astrid gaf deze les op een hele interactieve manier.”

“De manier waarop docent Rick Lablans en acteur Sebastian Verstegen het deden was echt heel goed, het was echt een interactieve les waar je van alles van opstak.”

“De communicatielesdag vond ik ook heel interessant” vertelt Marieke. “Hoe breng je de boodschap goed over? Ga niet direct in de verdediging maar luister eerst eens naar de huurder. Achter weerstand zit vaak iets heel anders, wat je pas kunt begrijpen en waar je op kunt inspelen als je zelf ook goed luistert. Het is makkelijk gezegd, maar dit leer je uiteraard ook al doende, hoe vaker je dit doet hoe beter dit gaat.” Marieke benadrukt “De manier waarop docent Rick Lablans en acteur Sebastian Verstegen het deden was echt heel goed, het was echt een interactieve les waar je van alles van opstak.”

In de praktijk

Tijdens de opleiding hebben de deelnemers verschillende praktijkopdrachten moeten uitvoeren. Marieke vertelt hoe ze dit heeft ervaren: “Omdat ik de functie al uitoefen was de eerste praktijkopdracht, waarbij je het verhuurproces doorloopt, makkelijk. Het was goed om even stil te staan bij wat ik allemaal doe en ik heb dit ook samen met mijn leidinggevende besproken. Dat vond ik heel waardevol.”

In een tweede praktijkopdracht moesten de deelnemers een casus verder uitwerken. Daarbij schreven ze een verhuurplan voor een fictieve woning waarin alle onderdelen van het verhuurproces terugkwamen. Uiteindelijk hebben ze dit op de afsluitende lesdag gepresenteerd. “Het was voor mij een drukke tijd met mijn zwangerschap en de drukte op mijn werk, het was dan ook pittig.

Mijn advies aan andere deelnemers is zeker: begin op tijd en doe het stukje bij beetje.” Marieke ligt toe dat het de opleiding wel naar een hoger niveau heeft getild maar dat ze de lessen als meest waardevol heeft ervaren: “Persoonlijk heb ik hier uitgehaald dat ik niet onzeker hoef te zijn over mijn vaardigheden, ik kan dit gewoon! Voor mij waren de lessen en de afrondende toets het meest waardevol, daar heb ik echt het meeste uit gehaald.”

Betrokken docenten en medecursisten

“Ik vond alle docenten echt heel erg betrokken en ze wisten ook echt wat ze deden” zegt Marieke lachend. “Als je achteraf nog vragen hebt of in de praktijk ergens tegenaan loopt mag je de docenten gewoon weer benaderen. Verder had ik met docenten Yorick en Renske direct al een band, omdat ik hen nog kende vanuit de eerdere opleiding die ik bij Helix Academy volgde.” Marieke vertelt daarna enthousiast over de leuke groep met deelnemers tijdens haar opleiding: “We waren heel betrokken met elkaar. We hadden een appgroep, op advies van de docenten, om samen af en toe dingen te bespreken. Zo hebben we ook los met elkaar afgesproken om de praktijkopdrachten te bespreken. En in de app kunnen we elkaar van alles vragen.”

“In de toekomst zal dit zeker ook effect hebben op de organisatie, waaronder bijvoorbeeld aanpassingen in ons proces, omdat ik alles vanuit mijn opleiding meeneem in mijn functie.”

Past de leergang Verhuurconsulent of Verhuurmakelaar bij jou?

Bekijk het programma van de leergang Verhuurconsulent of Verhuurmakelaar om te kijken welke opleiding bij jou past? Vind op de leerlijn Verhuur pagina meer over de verschillende tussen de twee opleidingen. Voor een gratis persoonlijk opleidingsadvies neem je contact op met een van onze opleidingsadviseurs.

Advies nodig?

Wil je weten welke leergang het best bij je past of hoe we een leerlijn incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Neem contact met me op