Conditiemeting NEN 2767 Groen - eerste certificaten uitgereikt!

Wiebe van der Leij van de Gemeente Rijswijk slaagde als een van de eersten voor het examen Inspecteur NEN2767 conditiemeting groen. Komend jaar wil hij in zijn gemeente een eerste pilot opzetten om met deze methodiek de conditie van het groen in beeld te brengen.

Gecertificeerden Groenkeur

Het is een objectief meetinstrument dat de fysieke conditie van het groen vastlegt aan de hand van speciale dataset en gebrekenlijst voor groen. Met de NEN 2767 conditiemeting groen is het mogelijk om de onderhouds- en investeringsbudgetten te bepalen voor de begroting. Groenkeur publiceert de gecertificeerde inspecteurs en de organisaties waarvoor ze werkzaam zijn op haar website.

Samenwerking in uitvoering

Door de groene buitenruimte met de NEN 2767 in beeld te brengen, spreekt de groenbeheerder de taal van zijn civiele collega’s. Dit geeft kansen op samenwerking bij de uitvoering van projecten. Ook beleidsmakers en financiële mensen begrijpen deze werkwijze en kunnen hier goed mee overweg. De systematiek is een toevoeging aan het assetmanagement van de beleidsmakers. Hiermee creëren we een volgende stap in het vergroenen en op orde houden van de openbare ruimte.

Gemeenten en woningcorporaties aan de slag

Inmiddels zijn hiermee al meerdere gemeenten en woningbouwcoöperaties aan de slag gegaan. Nu de eerste inspecteurs klaar staan, is het zaak om samen verder ervaring op te doen en de systematiek verder door te ontwikkelen. Harriët Walhout, directeur van Helix Academy is blij met deze aanvulling: ‘Helix Academy leidt al veel mensen op voor de NEN 2767 methodiek van de bebouwde omgeving. Het groen sluit hierop mooi aan. Er staan al weer cursusdata gepland waarop ingeschreven kan worden.’

De richtlijnen zijn ontwikkeld samen met de gemeenten Amsterdam en Haarlem, de Rijksoverheid, groenaannemers, adviesbureaus en opleiders. Met deze gezamenlijke aanpak ontstaat een uniforme richtlijn die alle opdrachtgevers kunnen inzetten en waarmee inspecteurs in heel Nederland in staat stelt in actie te komen.

Conditiemeting NEN 2767 groen binnen jouw organisatie?

Gaat jouw gemeente of woningcorporatie ook aan de slag met het vastleggen van groen volgens de NEN 2767 methodiek? Bekijk de cursus NEN 2767 inspecteur – groen en volg deze cursus als maatwerk of open inschrijving. Let op: deze cursus is alleen in de maanden mei tot en met augustus vanwege de staat van het groen. Dus schrijf je op tijd in.

Harriet Walhout

Vrijblijvend advies?

Wil je weten welke opleiding het best bij je past of hoe we een opleiding incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349 of vul het contactformulier in.

Contact