NEN 2767 inspecteur - Groen

7.8 (333) uit 333 reviews
Incompany Klassikaal

Hoe pas je de NEN 2767 toe bij inspecties voor het vakgebied groen?

Documentatie aanvragen

Algemeen

De NEN 2767 maakt het mogelijk om op een objectieve manier de staat van onderhoud van bijvoorbeeld bomen, heesters, bodembedekkers, grassen, waterplanten etc. in kaart te brengen en vast te leggen.

Conditiemeting volgens de norm NEN 2767 wordt zeer breed in de markt toegepast voor bijvoorbeeld inspecties aan gebouwen en installaties en is een instrument voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van de verschillende bouwdelen. Met een NEN 2767 wordt objectief vastgesteld wat de staat van onderhoud is van het geïnspecteerde object. Inmiddels is de norm NEN 2767 ook specifiek toegesneden op het vakgebied groenbeheer, waarbij gebruik gemaakt wordt van een specifieke dataset voor groen met de opdeling naar de onderdelen ‘boom’ en ‘groenvak’ en daaraan gekoppelde gebreken, zoals groenvakken met gebreken ‘bedekkingsgraad’ en ‘bladontwikkeling’.

In het kader van professioneel assetmanagement kan naast de beoordeling van specifiek groene bouwdelen met de NEN 2767 een goede beoordeling van de complete buitenruimte inclusief verharde en onverharde terreinen worden gedaan. Net als bij gebouwen en fysieke infra objecten kunnen beheerders op basis hiervan beslissingen nemen over het gewenste onderhoudsniveau, de te accepteren risico’s en de verdeling van de beschikbare onderhoudsgelden.

Is een NEN 2767 opleiding iets voor jou?

Helix Academy biedt verschillende opleidingen op het gebied van NEN 2767 aan. Van de ééndaagse theoriedag tot de uitgebreide opleiding Onderhoudskundig Inspecteur of Adviseur BOEI die we in samenwerking met de NVDO en HU organiseren. Bekijk de leerlijn NEN 2767 en BOEI en kijk welke opleiding het beste aansluit bij jouw vooropleiding en opleidingswensen.

Aanvraag Collega-korting

Wil je met twee of meer personen vanuit één organisatie deelnemen aan deze opleiding? Neem dan contact met ons op voor mogelijke collega-korting.

Wat levert het je op?
 • Inzicht in de methodiek conditiemeting conform NEN2767 voor groenbeheer
 • Kennis van de toepassing van de gebrekenlijst voor groen
 • Vaardigheden om groene bouwdelen op een eenduidige manier te inventariseren
 • Vaardigheden om de verzamelde inspectiegegevens op een eenduidige manier vast te leggen en over te dragen aan een adviseur of asset owner

Geschikt voor jou?

Je bent hovenier, ‘groen-inspecteur’ zoals European Tree Technicians (ETT) of European Tree Workers (ETW) of beheerder werkzaam bij bijvoorbeeld een gemeente, de Rijksoverheid of een inspectiebureau en je houdt je in het dagelijks werk bezig met het uitvoeren van inspecties aan groen.

Voorkennis

Om een goede start te maken met de cursus NEN 2767 inspecteur groen is het nodig dat je over vakkennis van bomen beschikt. Je hebt deze voorkennis opgedaan door jouw hoveniersachtergrond of hebt bijvoorbeeld één van de volgende opleidingen gevolgd:

 • Boomveiligheidscontroleur (BVC)
 • European Tree Worker (ETW)
 • European Tree Technician (ETT)

Programma

Deze opleiding is modulair opgebouwd. De onderwerpen die hierbij aan bod komen vind je hieronder terug.

Module Theorie NEN 2767
 • Inleiding conditiemeten volgens de NEN 2767-1
 • Uiteenzetting methodiek conditiemeten NEN 2767 1 en 2
 • Inventariseren bouwdelen volgens NEN 2767 (decompositie)
 • Bepalen van omvang en intensiteit van gebreken volgens NEN 2767-1
 • Afleiden van gebrekenscore en conditiescore
 • Het bepalen van de ernst van gebreken
 • Oefeningen met conditiemeting NEN 2767
Module Praktijkinspecties
 • Praktijkinspectie bomen op locatie
 • Praktijkinspectie groenvakken
 • Oefeningen conditiemeten en noteren inspectiebevindingen
 • Plenair bespreken resultaten praktijkinspectie
 • Evaluatie en afsluiting
Module examentraining optioneel

Doe je mee aan het afrondende examen voor de cursus NEN 2767 Inspecteur groen? Voorafgaand aan dit examen volg je dan via Helix Academy een korte examentraining, georganiseerd in de ochtend voorafgaand aan het examen dat in de middag wordt afgenomen.

Tijdens de examentraining leggen we je uit wat je kunt verwachten bij het theoretische deel van het examen én ga je alvast oefenen met het uitvoeren van een praktijkinspectie, zoals we dit ook van je vragen tijdens het praktijkdeel van het examen.

Door het volgen van de examentraining start je goed voorbereid met het theoretisch en praktijkexamen, weet je wat je kunt verwacht én hebt nog extra ‘meters’ gemaakt met het uitvoeren van een inspectie in de praktijk en het verwerken van de inspectiegegevens.

Examen optioneel

Deze cursus kan worden afgesloten met een examen, afgenomen onder auspiciën van Groenkeur. Het examen bestaat uit een theoretisch examen en een praktijkexamen op locatie. Geslaagde kandidaten ontvangen een Groenkeur certificaat, met een geldigheidsduur van 5 jaar. De kandidaat wordt na inschrijving bij Groenkeur opgenomen in het register van Groenkeur.

Diploma of Certificaat van deelname

Wanneer je het examen volgt en deze met een voldoende hebt afgerond ontvang je jouw diploma. Mocht je geen examen willen doen dan ontvang je een certificaat van deelname.

Data en kosten

Hieronder vind je een overzicht van de data en kosten voor deze opleiding.

Kosten
Deelnamekosten
€ 695,00
Arrangementskosten 3 dagen
€ 240,00
Examenkosten (theorie en praktijk)
€ 275,00
NEN 2767 deel 1
€ 50,00
Alle kosten zijn exclusief BTW
Opleidingsdata

Staat de datum van jouw keuze hier niet bij? Schrijf je in op de wachtlijst en we nemen contact met je op zodra er een nieuwe datum bekend is.

Startdatum
Locatie
13 sep 2024 Voldoende plekken
Gouda
Datum heeft doorgagarantie
Wachtlijst
Ga je jouw opleiding volgen in Gouda?

Vind nu meer informatie over de gratis shuttleservice!

PE-punten in het kader van hercertificering

Met deze cursus en het examen verzamel je ETW/ETT punten

Harriet Walhout

Vrijblijvend advies?

Wil je weten welke opleiding het best bij je past of hoe we een opleiding incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349 of vul het contactformulier in.

Contact