Van beroepsmilitair naar wijkbeheerder; Ruben Toetenel maakte de stap

Ruben Toetenel

Een socialere wijk!

Ruben Toetenel, een 49-jarige Flevolander, vervulde veel functies tijdens zijn carrière. Hij begon als beroepsmilitair en is vervolgens in de zorg gaan werken. Dit heeft hij twintig jaar gedaan. Hier heeft Ruben veel mensen gezien: van jongeren met moeilijke thuissituaties tot psychisch kwetsbare cliënten. Na twintig jaar vond Ruben het tijd voor een carrièreswitch en is hij gaan werken als sociaal wijkbeheerder voor Woningstichting GoedeStede. Dankzij zijn opleiding bij Helix Academy maakt hij als wijkbeheerder de wijk socialer!

“Toen ik kwam werken voor GoedeStede was het met name belangrijk dat de wijk schoon, heel en veilig was. Dit is nog steeds zo, maar gaandeweg merkten wij dat we de bewoners hiermee tekortdeden. We hebben toen de stap gemaakt naar sociaal wijkbeheer”, legt Ruben uit. De opleiding Sociaal wijkbeheerder bij Helix Academy gaf nieuwe inzichten die Ruben toepast in de praktijk.

“Ik kan iedereen die in de zorg werkt aanraden om een carrière switch te maken naar het wijkbeheer. In de zorg ben je gewend om met veel verschillende mensen te werken. In de wijk is dat niet anders.”

De wijkbeheerder als verbinder

Ruben heeft dankzij zijn werkervaring en opleidingen bij Helix Academy capaciteiten ontwikkeld. Hierdoor maakt hij samen met zijn collega’s de wijk socialer. “Ik kan iedereen die in de zorg werkt aanraden om een carrière switch te maken naar het wijkbeheer. In de zorg ben je gewend om met veel verschillende mensen te werken. In de wijk is dat niet anders.” Ruben vindt het heerlijk om de wijk in te gaan en mensen te helpen. “Als ik om half 8 op kantoor ben bekijk ik eerst de meldingen die uit de wijk zijn binnengekomen. Dit kan variëren van een melding over muizenproblemen tot meldingen over een burenruzie”, legt Ruben uit. “In beide gevallen is het belangrijk dat de wijkbeheerder het probleem sust en de zorg wegneemt.” Hierin is het faciliteren van ontmoetingen het belangrijkst. “Tijdens de kerstperiode vroeg een vrouw mij of ze voor de kinderen uit de flat een evenement mocht organiseren. Samen met mevrouw hebben we een middag georganiseerd waar de kinderen met hun ouders een schilderij mochten maken dat wij ophingen in de flat.” Deze schilderijen hangen nog steeds in de galerij en dienen als gespreksonderwerp.” Ruben haalt hier een mooi voorbeeld aan van de verbinding die hij als wijkbeheerder faciliteert.

“Ik ben een man die het best functioneert in de wijk. Hier kan ik namelijk de verbinding maken.”

Kennis in de praktijk

Ruben heeft de opleidingen tot Woonconsulent/ Wijkconsulent en Sociaal wijkbeheerder met succes afgerond. Dit jaar start Ruben met een opleiding tot Gebiedsregisseur. Deze studie gaat Ruben ook volgen bij Helix Academy. Ruben lacht om de vraag waarom hij al deze leergangen heeft gevolgd en antwoord: “Vanuit de zorg ben ik gewend om mij om de twee jaar te trakteren op een opleiding. Het mooie van deze leergangen is dat ze op elkaar aansluiten.” Ruben legt uit dat de GoedeStede een gebiedsregisseur gaat aannemen. Naar eigen zeggen heeft de 49-jarige sociaal wijkbeheerder geen ambitie om gebiedsregisseur te worden. “Ik ben een man die het best functioneert in de wijk. Hier kan ik namelijk de verbinding maken. Alleen ben ik wel benieuwd wat de rol van gebiedsregisseur inhoudt zodat ik mijn nieuwe collega die aangenomen wordt als gebiedsregisseur kan helpen.”

“De combinatie tussen praktijk en theorie werkt voor mij heel goed.”

Helix Academy als opleider

Ruben volgde de opeenvolgende leergangen “Sociaal wijkbeheerder” en “Woonconsulent/ Wijkconsulent” binnen de leerlijn Sociaal beheer. Voor aankomend jaar staat de opleiding “Gebiedsregisseur” op de planning. De reden waarom Ruben voor Helix Academy kiest is simpel: “Combinatie tussen praktijk en theorie werkt voor mij heel goed. Wij moesten tijdens de opleiding een wijkplan schrijven. In de lessen stelden wij het plan theoretisch op, maar doordat ik dit plan gelijk in mijn eigen wijk kon implementeren kreeg het vorm.”

Ruben geeft Helix Academy vijf van de vijf sterren. Hij geeft aan dat de docenten uit de praktijk komen en passievol over het werk praten. Daarnaast ervaart Ruben het zelfredzame element als zeer prettig. “Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je aanlevert. Het is niet vanzelfsprekend dat je een diploma haalt en dat maakt de opleiding tot een bepaald niveau.” Ruben gaat met veel vertrouwen de komende periode tegemoet.

Wil je weten of een opleiding van Helix Academy bij jou past?

Ruben Toetenel volgde de leergang Sociaal wijkbeheerder, Woonconsulent/ wijkconsulent en leergang Gebiedsregisseur binnen de leerlijn Sociaal beheer. Ben jij benieuwd welke van de opleidingen binnen de leerlijn het best bij jou aansluiten? Bekijk de leerlijn Sociaal beheer en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze opleidingsadviseurs.

Carla Loog

Vrijblijvend advies?

Wil je weten welke leergang het best bij je past of hoe we een leerlijn incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349 of neem contact op.

Neem contact met me op