Technisch gebouwbeheer - Terug in de schoolbanken met Helix Academy

Meer kennis opdoen over gebouwen was het doel dat Dave voor zichzelf had gesteld. Dave den Teuling heeft het afgelopen jaar een opleiding gevolgd bij Helix Academy. De 33-jarige Vlaardinger volgde de opleiding Technisch Gebouwbeheerder en heeft het bijbehorende examen met succes afgerond.

Dave werkt bijna twaalf jaar voor Theater de Stoep in Spijkenisse. Hier is hij begonnen als theatertechnicus gespecialiseerd op het gebied van geluid. ‘Mijn leidinggevende ging vorig jaar met pensioen. Ik had de ambitie om door te groeien als leidinggevende,’ vertelt Dave. ‘Het theater wilde graag dat ik me verder ging ontwikkelen. Zelf wilde ik graag meer weten van het gebouw en de technische aspecten hiervan en heb er daarom voor gekozen om de opleiding Technisch Gebouwbeheer te volgen bij Helix Academy.’

‘Doordat ik deze opleiding heb gevolgd hoef ik een reparateur niet op zijn ‘blauwe ogen’ te vertrouwen, maar weet ik waar hij over praat’

Afwisseling tussen operationeel en tactisch niveau

Dave vindt het belangrijk dat hij veel over het gebouw weet. ‘Doordat ik deze opleiding heb gevolgd, hoef ik een reparateur niet meer op zijn ‘blauwe ogen’ te vertrouwen, maar weet ik waar hij over praat,’ legt Dave uit. Het beter begrijpen van de werking van installaties is een goed voorbeeld hiervan. In het dagelijks leven had Dave niet veel te maken met installatietechniek. De docenten van de opleiding hebben Dave de basiskennis van de installatietechniek bijgebracht. Hierdoor kan hij meepraten met een monteur, wat Dave meer zekerheid geeft.

Het viel Dave ook op dat tijdens de opleiding niet alleen operationele onderwerpen aan bod kwamen, maar ook meer tactische onderdelen. ‘Tijdens de opleiding ging het bijvoorbeeld over: hoe maakt een organisatie haar vastgoed energieneutraal? De lessen zijn zowel op operationeel als tactisch niveau toepasbaar. Door deze afwisseling blijft de opleiding interessant,’ vertelt Dave.

Van theorie tot praktijk

‘Het fijne aan deze opleiding is dat ik veel elementen direct kan toepassen in de praktijk. Daarnaast komen docenten uit het werkveld, waardoor ze over veel expertise beschikken,’ legt Dave uit. Niet alle modules waren van toepassing voor mijn functie, maar dat hoeft ook niet stelt Dave. ‘Een module over liften is niet voor iedereen van belang aangezien niet ieder pand beschikt over een lift. Toch is het fijn, aangezien zulke modules de cursus compleet maken.’ De opleiding heeft Dave zekerder gemaakt. Het heeft hem ook geholpen om na te denken over cases die hij voorheen als vanzelfsprekend ervaarde. ‘Tijdens één van de modules kwam aan bod dat het veel efficiënter is om bijvoorbeeld de vraag naar gas terug te dringen in plaats van te kijken hoe we van gas afkomen.’ Een mooi voorbeeld van iets dat Dave heeft geleerd tijdens de opleiding en direct in de praktijk kan brengen.

Helix als opleidingsinstituut

Dave was op zoek naar een organisatie die hem kon opleiden op het gebied van technisch gebouwbeheer. Hij stuitte veel op opleiders die thuisstudie aanboden. Daar was de 33-jarige Vlaardinger niet naar op zoek. Hij wilde terug ‘in de schoolbanken’. ‘Zo ben ik bij Helix gekomen. Helix Academy bood fysieke lessen aan met docenten uit de praktijk. Daarnaast bood Helix mij een diploma aan als ik de opleiding succesvol af zou ronden. Zo’n papiertje is mij wel wat waard’, vertelt hij lachend. Dave is zeer te spreken over Helix Academy: ‘Het is overduidelijk dat Helix Academy inzet op het leveren van kwaliteit en de focus ligt op professionaliteit. Dit is alleen al gebaseerd op de docenten die de lessen geven. Daarom geef ik de Academy vier van de vijf sterren. Ik ben een zeer tevreden alumnus.’

Meer weten?

Wil je ook een volgende stap zetten in jouw carrière? Bekijk het programma van de leergang Technisch gebouwbeheerder.

Constantijn Stevens helpt u graag met een maatwerk opleiding

Advies nodig?

Wil je weten welke leergang het best bij je past of hoe we een leerlijn incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Neem contact met me op