Referentie leergang Verhuurmakelaar - Shalini Lachansing

We evalueren de leergang Verhuurmakelaar met Shalini Lachansing. Ze is op dit moment bijna klaar met de opleiding en wij zijn benieuwd! Waarom is ze deze leergang gaan volgen en wat heeft ze meegenomen naar haar dagelijks werk?

Waarom heb je voor de leergang VHM gekozen?

Ik heb 7 jaar als planner gewerkt bij Heijmans Servicebouw. Ik was verantwoordelijk voor de gehele planning voor de woningcorporatie Havensteder. Daarna heb ik 3 jaar gewerkt bij woningcorporatie Woonbron en deed daar de planning voor de interne monteurs en de ondersteuning van de afdeling verhuur. Ik kreeg een goed beeld van hoe er op de verhuurafdeling wordt gewerkt. Door een dagje meelopen met één van de verhuurmakelaars merkte ik dat de werkzaamheden superleuk zijn. Vooral door de planning wat vooraf werd gedaan, zag ik ook de werkzaamheden daarna. Wat mij aansprak is het live contact met de huurder. Toen ik in mei 2018 de overstap maakte naar woningcorporatie Havensteder mocht ik aangeven in welke richting ik mijzelf wilde ontwikkelen. Ik zag dit als “de kans” om mijzelf te kunnen ontwikkelen en in de toekomst als verhuurmakelaar te gaan werken. Ik heb mij ingeschreven voor de leergang Verhuurmakelaar bij Helix Academy (voorheen Habitask) en ben toen gestart in januari 2020.

“Het sterke punt van de praktijk dag is echt dat je het allemaal zelf moet doen. We moesten direct aan de slag.”

De opleiding is bijna afgelopen. Hoe zie je het nu? Wil je nog steeds Verhuurmakelaar worden?

Jazeker! Ook door het meelopen met mijn collega’s voor de diverse praktijkopdrachten is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid. Wat ik ook heel leuk en nuttig vond is dat ik het geleerde ook steeds kon toepassen in de praktijk, mede dankzij mijn collega’s.

Welke onderdelen van de opleiding waren voor jou het meest waardevol?

Het onderdeel Onderhandelingsvaardigheden was super. Deze dagen zijn echt blijven hangen. Juist omdat we hier veel hebben geoefend met een trainingsacteur zijn deze lessen echt waardevol geweest.

Wat heb je dan geleerd tijdens deze dagen over jezelf?

Zoals eerder aangegeven hebben we geoefend met een acteur. Eén van de onderdelen waarmee we hebben geoefend is “onderhandelen”, hoe doe je dat? Ik kreeg als feedback dat ik te snel wilde. Wat ik hiervan heb geleerd en ook meeneem in de praktijk is dat ik eerst rust moet nemen.

In deze leergang hebben we voor het eerst een praktijk dag toegevoegd aan de leergang. We hebben deze dag toegevoegd om alles wat jullie leren in de praktijk te brengen. Hoe heb je deze dag ervaren?

We hebben in de ochtend een woning opgenomen. Ik had het inspectieformulier meegenomen vanuit Havensteder en ben aan de slag gegaan. Ik vond het best lastig. Waar moet ik beginnen?
Ook moesten we een plattegrond maken en ‘punten’ berekenen. Wat ik er heel leerzaam aan vond is dat we het eerst zelf moesten proberen en daarna hebben we alles met de docent doorgenomen. Wat ook heel leerzaam vond is om te merken hoe kritisch ik word als ik alles zelf moet doen en het niet automatisch wordt gedaan zoals bij ons op de werkvloer. Je gaat dan meer nadenken waarom je iets doet. In de middag zijn we naar een andere woning gegaan en hebben we geoefend met concrete gesprekken met de huurder.

Is dit dan niet hetzelfde als tijdens de lessen Onderhandelen?

Nee, juist omdat het nu in een echte woning is heb ik het heel anders ervaren. Het voelde nu ineens veel serieuzer en dicht bij de echte praktijk. Zo voelde het echt en daardoor was dit ook weer zeer leerzaam voor mij.

Wat heb je hier geleerd wat je nog niet eerder wist?

ik dacht dat het allemaal best goed ging. Maar gelukkig had de trainer hele goede feedback waarmee ik mijzelf nog verder kan ontwikkelen. Ik had beter eerst mijzelf kunnen voorstellen. Dat had de huurder die nogal emotioneel was, meer tijd gegeven om rustiger te worden. Door eerst aandacht aan emoties te geven wordt iemand eerder rustig en voelt de huurder zich ook begrepen. Nadat dit lukte merkte ik ook dat ik makkelijker afspraken kon maken met de huurder. Ook mag ik nog duidelijker aangeven wat de bedoeling is en de regie bewaren in het gesprek. Kortom heel nuttige tips waar ik zeker wat mee kan en ook meeneem in de praktijk.

Je bent nu bijna aan het einde van de leergang. Heb je nog dingen gemist in de opleiding?

Nee, het was best veel. Je zou nog wel de praktijk dag eerder in leergang kunnen plaatsen. Dat had ik prettig gevonden omdat ik nog geen ervaring heb als verhuurmakelaar. Dan zou ik beter weten wat alles betekent. Bijvoorbeeld: hoe ziet een ZAV eruit?

Hoe kijk je erop terug op de leergang?

Ik kijk hier zeer positief op terug. Ik zit in een superleuke groep. Samen met mijn mede-cursisten heb ik veel geleerd maar ook erg veel genoten met elkaar. Wij konden op elkaar terugvallen en hielpen elkaar. Het was een vreemde periode doordat we opeens midden in de opleiding moesten stoppen vanwege corona. Bijna twee maanden hebben we niets kunnen doen. Daarna zijn we begonnen met een online les en vervolgens zijn we per juni 2020 weer begonnen met de klassikale lessen. Op een gegeven moment zag ik het even niet meer zitten. Ik was er helemaal uitgeraakt. De steun vanuit de begeleider van Helix Academy (voorheen HabiTask) heeft mij geholpen. Ook wilde ik de groep niet verlaten omdat wij wisten wat wij aan elkaar hadden en op elkaar kunnen rekenen. Ik zag het weer zitten en heb ik alle onderdelen verder afgemaakt. Ook bij de trainers heb ik hetzelfde ervaren. Ze zijn altijd hulpvaardig en omdat ze heel veel ervaring hebben lijkt het wel of je de theorie niet nodig hebt. Ze komen elke keer met praktijkvoorbeelden waar zij de theorie goed in verwerken. Ik vond dat een hele prettige manier van werken.

Zijn er nog dingen die je hebben verrast tijdens de praktijk dag?

Het sterke punt van de praktijk dag is echt dat je het allemaal zelf moet doen. We moesten direct aan de slag. Ik dacht eerst nog dat we uitleg zouden krijgen. Dat was niet zo. Voor ik het wist was ik aan het meten, enzovoort. Juist door het zelf eerst te doen en het daarna te bespreken is voor mij heel leerzaam geweest.

 

Meer weten?

Wil je ook verhuurmakelaar worden? Bekijk hier dan onze leergang Verhuurmakelaar. Of wil je meer weten over de andere opleidingen op het gebied van verhuur? Bekijk dan onze leerlijn Verhuur.

Vrijblijvend advies

Ook belangstelling voor een incompanytraject binnen jouw organisatie? We denken graag met je mee. Bel naar 0182 – 682 349 of laat je gegevens achter.

Vul aanvraagformulier in