Referentie leergang Gebiedsregisseur - Stefan Wiljouw

Bij Helix Academy vinden we het leuk om te horen hoe het met onze cursisten gaat na het volgen van één van onze opleidingen. Wat heeft het hen opgeleverd en welke professionele stappen hebben ze kunnen maken? Stefan Wiljouw volgde de leergang Gebiedsregisseur. Hij deelt zijn ervaring en leerpunten met jou.

Van leefbaarheidsconsulent naar gebiedsregisseur wijken.

Waarom deze leergang Gebiedsregisseur

Destijds had een collega de leergang Verhuurmakelaar gevolgd bij Helix Academy (voorheen HabiTask). Ik begreep dat deze leergang bijzonder pittig was. Ik word graag uitgedaagd en vind het belangrijk om een opleiding te volgen waarbij ik de lat hoog moet leggen. Als leefbaarheidsconsulent hield ik mij al bezig met team overstijgende zaken en wilde ik stappen maken in mijn carrière. In mijn zoektocht naar een passende opleiding kwam ik de leergang Gebiedsregisseur tegen en dit was met recht niet de weg van de minste weerstand.

Wie zou jij deze leergang gunnen?

Ik zou het medewerkers in de corporatie of gemeentebranche zeker aanraden wanneer je een regiefunctie hebt of ambieert. Maar ook teamleiders zullen hier zeker profijt van hebben.

Wat heeft het jou opgeleverd?

Te beginnen met ‘eerst denken dan doen’. Het klinkt heel eenvoudig maar ik ben mij bewust geworden om van groot naar klein te werken en niet meer naar de waan van de dag. Eerst verdiepen in het probleem, hoe ga ik dit aanpakken, met wie (stakeholdersmanagement) en hoe kunnen we dit volgens de scrummethode monitoren. Daarnaast heb ik veel inzicht gekregen in de werkwijze en besluitvorming bij gemeenten. Het was een openbaring en geeft mij veel bagage om de planning van de corporatie op de juiste manier aan te passen aan de agenda van de gemeente, waar ik nauw mee samenwerk. Een derde punt is het leren omgaan met mijn emoties. Door de coaching en tussentijdse reflecties heb ik hierin stappen kunnen zetten.

“Door deze opleiding heb ik gesolliciteerd op een nieuwe functie als Regisseur wijken bij Wooncompas.”

– Stefan Wiljouw

Wat vond je het meest uitdagende onderdeel?

Dat was voor mij het schrijven van de praktijkopdracht. Bij de start wordt hierover al veel duidelijkheid gegeven. Ook de uitgebreide leeswijzer is hierbij een goede hulp. Om dit zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, heb ik me open en eerlijk opgesteld naar mijn coach bij Helix Academy (voorheen HabiTask). Ik heb mijn zorgen aangegeven en heb daardoor de begeleiding ontvangen die ik nodig had. Ook vanuit mijn privéomgeving heb ik de nodige tips ontvangen, waar ik gretig gebruik van heb gemaakt. Het is tenslotte een periode van leren.

Mijn coach Evelyn Kessels maakte de vergelijking met mijn favoriete sport: Karate. De Japanners zien bij het uitoefenen van deze sport een berg voor zich die je moet beklimmen.

“Om je doel te bereiken maak je stappen vooruit maar glij je af en toe ook even terug. Zo herkenbaar, ook in dit leertraject.”

– Stefan Wiljouw

Wat breng je in de praktijk?

Meer gedegen met een plan aan de slag gaan! Ik breng meer structuur aan in het teamoverleg en gebruik een afgeleide van scrum om wekelijks bij te houden hoe we ervoor staan met het team. Hierdoor geef je collega’s inzicht in wat bereikt is (successen delen) of juist een stok achter de deur waar nog actie op moet worden genomen.

Het leukste aan jouw functie is

Door deze opleiding heb ik gesolliciteerd op een nieuwe functie als Regisseur wijken bij Wooncompas. Een hele stap qua omgeving van Brabant naar Rotterdam. De open communicatie in Rotterdam is heerlijk en ik kan mijn ervaring en kennis inzetten om samen met het team diverse projecten op te pakken. Een belangrijk traject is het opzetten van een Basisregistratie personen samen met de gemeente. Dit project vraagt om het grotere geheel te bekijken: wie zijn de partners, hoe lopen de processen en hoe kunnen we dit gezamenlijk tot een succes brengen. Deze uitdaging ga ik graag aan.

“Ik houd van de afwisseling, de diversiteit aan mensen in de wijk, van de zware overlast veroorzaker tot aan de burgemeester.”

– Stefan Wiljouw

Jouw volgende stap is..

In de toekomst ambieer ik om teamleider van een groep leefbaarheidsconsulenten te worden. En dan denk ik niet aan een directieve manager, maar aan een stimulator en achtervang voor collega’s als het gaat om de aanpak van de problematiek in de wijk. Ik zou het contact met de wijk niet willen missen. Mijn achtergrond bij de politie is een mooie basis om dit werk uit te voeren en dit wil ik ook zou houden. Ik houd van de afwisseling, de diversiteit aan mensen in de wijk, van de zware overlast veroorzaker tot aan de burgemeester.

Ten slotte

Naast de zorgvuldige begeleiding vanuit Helix Academy (voorheen HabiTask) heeft de veiligheid van de groep en hun enthousiasme ook enorm geholpen om deze leergang met een mooi resultaat af te ronden. Ik ben trots op mijn diploma dat ik met hard werken en doorzettingsvermogen heb behaald. Graag tot ziens bij een volgende opleiding!

Meer weten?

Wil je ook de volgende stap zetten in jouw carrière? Bekijk hier dan onze leergang Gebiedsregisseur. Of wil je meer weten over de andere opleidingen op het gebied van sociaal beheer? Bekijk dan onze leerlijn Sociaal beheer.

Carla Loog

Vrijblijvend advies

Wil je weten welke opleiding het best bij je past of hoe we een opleiding incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Vul contactformulier in