Een dynamische functie bij het Centraal Museum Utrecht
We blikken met de 63-jarige Utrechter Erwin van Veen terug. De vader van twee kinderen en nieuwbakken opa rondde eerder de leergang Technisch gebouwbeheerder af bij Helix Academy. Hij vertelt over zijn dynamische functie bij het Centraal Museum Utrecht en over de punten waar hij veel aan heeft gehad in zijn functie als senior medewerker vastgoed en veiligheidszorg.
“Het verdiepende en dynamische vind ik het leukst aan mijn werk. Ik vind het altijd leuk om te weten wat er achter een storing of defect zit.”
Van de gemeente naar het Centraal Museum Utrecht
Erwin is begonnen als coördinator beveiliging bij de gemeente Utrecht, toen het Centraal Museum in 1999 nog onderdeel was van de gemeente Utrecht. Na de kerntaken discussie is deze afdeling in 2012 verzelfstandigd en werd het Centraal Museum zelf verantwoordelijk voor zijn vastgoedbeheer. Erwin is destijds direct in dienst gekomen van het Centraal Museum Utrecht en nu werkzaam als senior medewerker vastgoed en veiligheidszorg op de afdeling Facilitaire zaken. “Onder de afdeling Facilitaire zaken valt onder andere het vastgoedonderhoud, de huismeesters, de schoonmaak, de veiligheid, de beveiliging, maar ook de “technische dienst”. De “technische dienst” houdt zich niet bezig met het vastgoed zelf maar met het opbouwen van de tentoonstellingen en de art handling,” vertelt Erwin.
“Het leukst aan mijn werk vind ik het verdiepende en dynamische” aldus Erwin. “Het is net de Jaarbeurs; elke dag worden er wel dingen verplaatst en gebeuren er dingen,” vertelt de Utrechter. “Verder ben ik altijd nieuwsgierig naar de achtergrond van storingen of defecten, wanneer je je erin verdiept kom je soms tot oplossingen die niet voor de hand liggen.”
“Wanneer ik op vakantie ben, kijk ik altijd naar de gebouwde omgeving: hoe is het straatwerk en wat voor gevelbekleding is er gebruikt?”
Een brede, praktijkgerichte opleiding voor vastgoedbeheerders
In de 25 jaar waarin Erwin nu werkzaam is voor het Centraal Museum is hij zich blijven ontwikkelen. Na verschillende losse cursussen volgde hij nu de leergang Technisch gebouwbeheerder bij Helix Academy. “Een pakket aan samenhangende en praktijkgerichte lesonderdelen die goed aansluit bij mijn functie binnen het vastgoedbeheer” aldus Erwin. “Ik zocht meer diepgang maar dan wel zo breed mogelijk, ook op het gebied van NEN-inspecties wilde ik bijvoorbeeld meer weten.”
“Ik heb nu meer tools om de vastgoedorganisatie beter in te richten.”
Een dynamische opleiding met veel interactie
“De interactie binnen mijn groep en met de docenten was heel leuk” geeft Erwin aan. “We hadden een klein clubje met actieve deelnemers van heel diverse bedrijven. Er werd vanuit de docenten veel interactie met ons opgezocht en er werden veel dingen uitgevraagd. Wanneer we meer verdieping op bepaalde onderwerpen wilden, werd er ook wel eens afgeweken van de lesstof zodat we met het antwoord op onze vragen naar huis gingen.” Erwin geeft aan dat hij zelf vooral veel heeft gehad aan het onderwerp compliance en de vastgoedorganisatie. “Ik wist uiteraard wel al wat van de wetgeving af, waaronder het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving), maar tijdens de opleiding word je uitgedaagd in het kader van bijvoorbeeld brandveiligheid met een casus aan de slag te gaan.”
“Na de opleiding hebben we allemaal nog een jaar toegang tot de online leeromgeving. Deze pak ik er in de praktijk vaak weer even bij als ik vragen heb over bepaalde zaken.” Erwin geeft aan dat hij op basis van de lessen nu ook overweegt om de vastgoedorganisatie anders te gaan inrichten.” Ook aan de wat specifiekere kennis heeft hij nog steeds veel. In gesprekken met installateurs en de gemeente is hij beter op de hoogte en kan hij nu nog beter meepraten.”
Veel lesstof gebruik ik nu nog in mijn werk
“Tijdens de lessen heb ik een werkend document gemaakt met aantekeningen.” Erwin geeft aan dat hij tijdens de opleiding veel leerstof heeft gekregen. “Doordat ik het heb bijgehouden, gebruik ik het nu nog steeds in mijn werk.”
“Ik vond heel leuk hoe het is ingericht dat je in de online leeromgeving zowel vragen aan docenten als aan je medecursisten kunt stellen.” Erwin gebruikte deze omgeving ook om zich voor de lessen alvast voor te bereiden: “Je kon voor de lessen de sheets met het programma alvast lezen, hierdoor kon ik de link met mijn eigen werk ook heel goed leggen.”
Erwin geeft de opleiding een 9 omdat het zo breed is èn voldoende diepgang heeft. De lessen bouwkunde hadden enorm veel stof, maar door de diepgang heeft dit wel veel waarde. Door de back-up van de digitale documentatie die we hebben meegekregen was dit echt een volledig pakket.”
“Ik vond het een leuke cursus, een goede bijdrage aan mijn ontwikkeling.”
Meer weten?
Wil je de volgende stap zetten in jouw ontwikkeling op het gebied van technisch gebouwbeheer? Bekijk de leergang Technisch gebouwbeheerder. Wil je meer weten over andere opleidingen op het gebied van gebouwbeheer en -onderhoud? Bekijk dan de opleidingen Vastgoedonderhoud.