Wat doet een BOEI inspecteur?

De BOEI inspectie is één van de mogelijke inspecties die je kunt (laten) uitvoeren binnen het beheer en onderhoud. Wat houdt dit in? Hoe word je BOEI inspecteur en welke certificering kun je dan op je c.v. zetten? We zijn meegegaan met een praktijkdag van de opleiding BOEI inspecteur om dit voor jou uit te zoeken.

De BOEI inspectie in de praktijk

Onlangs organiseerde Helix Academy in samenwerking met vaste opleidingspartners Hogeschool Utrecht en NVDO weer een praktijkdag voor BOEI-inspecteurs binnen de Leergang voor Onderhoudskundig Inspecteur en Adviseur BOEI. Na de nodige theorielessen ging de groep van 17 bouwkundig en installatietechnisch inspecteurs onder leiding van de vakdocenten Peter van der Landen en Piet Backer aan de slag met oefeninspecties volgens de BOEI-systematiek. De deelnemers met een installatie achtergrond voerden inspecties uit in de technische ruimtes van het Hoornbeeck College te Gouda. Onder leiding van de Peter van der Landen gingen de bouwkundige deelnemers aan de slag bij locatie Arnhems Buiten, het voormalige KEMA-terrein.

Wat houdt een BOEI inspectie in?

Tijdens de praktijkdagen dagen leer je om de lesstof uit de theoriedagen zelfstandig toe te passen in de praktijk. Tijdens de inspecties komen de aspecten: onderhoud (volgens NEN 2767), brand, energie en inzicht in wet- en regelgeving uitgebreid aan bod. Hiermee is een BOEI inspectie breder dan een NEN 2767 inspectie. De praktijkdagen worden gehouden op afwisselende locaties, zodat verschillende typen gebouwen geïnspecteerd kunnen worden. Eerdere praktijkdagen werden gehouden een locatie van het Apostolisch Genootschap in Amersfoort, locatie de Brug in Reeuwijk, honkbalvereniging Neptunes in Rotterdam en gemeentehuis Huis van Eemnes.

Hoe word je BOEI inspecteur?

Aansluitend op de praktijkdagen volgt een examentraining en het examen. Deelnemers die het inspecteursexamen succesvol afronden, krijgen een Hobéon-erkend certificaat van Hogeschool Utrecht. Vanaf half juni vervolgt een deel van de groep de opleiding met het adviseursdeel. De BOEI-adviseur kan advies uitbrengen op grond van de aangeleverde inspectiegegevens en kan de specifieke wensen van de gebruiker / eigenaar en strategische doelen van het geïnspecteerde object vertalen naar een advies.

Wil jij BOEI inspecteur of adviseur worden?

Bekijk nu het programma van de leergang Onderhoudskundig inspecteur / adviseur BOEI voor de disciplines bouwkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek.

Harriet Walhout

Advies nodig?

Wil je weten welke leergang het best bij je past of hoe we een leerlijn incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349, vraag de online opleidingsgids aan of vul het contactformulier in.

Neem contact met me op