Jan Thieme over cursus Elementaire Bouwkunde

Jan Thieme is bouwkundig ingenieur en 2e graads docent bouwkunde en inmiddels bijna 25 jaar werkzaam in de bouw. Daarnaast verzorgt Jan zeer regelmatig de cursussen Elementaire Bouwkunde en Basiskennis Bouwkunde in opdracht van Helix Academy.

Wat heeft jou doen besluiten de cursus Elementaire Bouwkunde te geven?

“Bouwkunde is een prachtig vak. Mijn werkzaamheden zijn divers. Ik ben vaak op verschillende plekken in verschillende plaatsen. Dit betekent ook dat ik tijdens dagelijkse werkzaamheden veel aspecten tegenkom die ik kan delen met anderen. Het geven van de cursus elementaire Bouwkunde is een erg leuke manier om die kennis over te brengen.”

Tijdens het geven van de cursus Elementaire Bouwkunde ben je met de deelnemers naar buiten gegaan. Waarom?

“Naast het delen van theorie en praktijkervaringen is het voor de cursist ook belangrijk actief bezig te zijn. Tevens ben ik ervan overtuigd dat beeldvorming werkt bij het blijven hangen van de uitleg. Dit zie je ook terug in de respons op de evaluatie. Deelnemers hebben het over het krijgen van meer fundament.“

Fundament. Is dat voor jou toegevoegde waarde?

“Soms wel. Herkenning voor cursisten! Wanneer zij langs elementen, objecten, etc. wandelen, dan zullen zij hier anders naar gaan kijken en meer op gaan letten. Bijvoorbeeld een muur: wat voor metselverband is er toegepast en wat voor voegen, wat wil de ontwerper laten zien met de gevel en welke voorzieningen zitten erin.

Welke voorbedachte ordening – werkvorm(en) – hanteer jij om iets voor elkaar te krijgen in een groep?

“Als docent start ik met een groepsproces oftewel groep building. Verder wordt de theorie afgewisseld met actieve vormen. Bijvoorbeeld het zelfstandig op zoek gaan naar de juiste theorie en deze delen met de groep. Of het delen van voorbeelden uit de praktijk en verschillende aspecten, handelingen en acties benoemen. Zo leert de cursist meer omdat het niet per definitie opgedragen is”.

Hoe omschrijf jij de cursus Elementaire bouwkunde?

“Breed en intensief. De cursus beschikt over verrassende invalshoeken. Men kijkt naderhand anders naar objecten en elementen. Zo krijgt de cursist een algemene indruk van de bouw. Dit maakt de cursus breed. Ook is de cursus intensief. In een paar dagen tijd komt er veel op je af, maar je leert er veel van.

Wat zijn de actuele vraagstukken met betrekking tot Elementaire Bouwkunde?

“Duurzaamheid en energietransitie. Duurzaamheid in combinatie met installaties is belangrijk voor de toekomst. Het allerbelangrijkste in duurzaamheid is de bouwkundige schil en het verduurzamen van woningen.

Hoe waarborg je de actualiteit met betrekking tot Elementaire Bouwkunde?

“Momenteel ben ik zelf druk bezig met het bouwen van een energie neutrale woning. Daarnaast ben ik dagelijks op de bouw aanwezig. Ik verdiep mij continu in de duurzaamheid, materialen en bouwtypen. Die nieuwe kennis neem ik mee naar de cursus. Ik laat praktijkvoorbeelden en eigen werk aan de cursisten zien.”

Waarom zouden mensen volgens jou de cursus Elementaire Bouwkunde moeten volgen?

“Om een basis te krijgen van bouwkunde en mee te kunnen praten over alle dagelijkse bouwkundige vragen. Na het volgen van de cursus krijgt men meer gevoel wanneer er wordt gesproken over Bouwkundige aspecten. Dit zorgt voor meer herkenbaarheid waardoor cursisten inhoudelijk mee kunnen praten.”

Hoe hoop je dat de cursisten aan de cursus Elementaire Bouwkunde terugdenken?

“(Huidige)kennis is verder aangewakkerd, meer interesse in Elementaire bouwkunde en ook zelf aan de slag willen en kunnen. Durven doen i.p.v.: Ik begrijp het niet!”

Tot slot; wat kun je zeggen over de samenwerking met Helix Academy?

Het is een prettige samenwerking en er wordt goed gefaciliteerd door Helix Academy. Er vinden goede overleggen plaats met andere docenten.

Ben je benieuwd naar het volledige programma van deze cursus? Kijk dan op de cursuspagina.

Jan Thieme
Jan Thieme

“Mijn naam is Jan Thieme en ik ben bouwkundig ing. en 2e graads docent bouwkunde. Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer en eigenaar van Bouw Buro Thieme. In mijn carrière zijn vrijwel alle bouwmethoden van klein naar groot bij mij langsgekomen van woningbouw, utiliteitsbouw, industriebouw, renovatie en restauratie, klachten en onderhoud etc. Ik vind het prachtig dat ik mijn kennis, die elke dag nog wordt aangevuld, kan delen met studenten en iedereen die iets van de bouw wil weten. Praktische voorbeelden die aanspreken doen het volgens mij het best en zorgen voor de juiste motivatie en betrokkenheid.”