Een prachtig vak!

Vanochtend om half negen mijn eerste inventarisatieklus van de dag in Enschede. Ik bel aan en een nette oudere dame in een kleurige zomerjurk opent de deur. Ze kijkt mij ietwat verbaasd aan. Ik leg uit wat ik kom doen maar ze onderbreekt me, de afspraak stond om negen uur in haar agenda, maar ze was al aangekleed dus het kon wel. Ik leg uit dat ik nog moet wachten op de aannemer vanwege de renovatie van de badkamer, die zal er om negen uur zijn.

“Inventariseren is een prachtig vak, achter elke deur kan een mooi verhaal zitten.”

Suriname

Aan de koffie vertelt de mevrouw dat ze 80 jaar is en haar hele leven in Suriname heeft gewoond; dit verklaart de tropische invloeden en de houten beelden in de woonkamer. Ze had een Surinaamse man en samen hadden ze vijf kinderen; hij wilde er wel 11. Maar het ging niet meer en mede door de kleinkinderen is ze weer naar Nederland gekomen. “Maar het was een prachtige man”, haar ogen stralen.

Uitzoeken

Wanneer de aannemer er is begint het uitzoeken van de nieuwe tegeltjes voor de badkamer. Enkele combinaties worden getoond en mevrouw kiest de grijze vloertegels met de crème wandtegels. Voor de aannemer een ongelukkige combinatie en hij toont een veel donkerdere vloertegel met een witte wand.

“Mmm ik weet het niet” zegt ze; waar de aannemer snel zegt: “oh u houdt niet zo van donker”. De mevrouw en ik bulderen van het lachen en de aannemer kijkt wat verweesd om zich heen…

En daarom is inventariseren een prachtig vak, achter elke deur kan een mooi verhaal zitten. Mijn week is in ieder geval goed begonnen!

Meer weten? Kijk dan eens bij basisopleiding asbest.

Leo Bouwman
Leo Bouwman

“Iedereen heeft een mening over asbest. Ik probeer met de basisopleiding alle neuzen in dezelfde richting te krijgen zodat er verstandig, veilig en tegen zo laag mogelijke kosten gehandeld kan worden. Middels foto’s en voorbeelden in afgesloten doosjes krijg je een beeld waar asbest in een bouwwerk aanwezig kan zijn en hoe je het zelf kunt herkennen. Via diverse casussen en oefeningen leer je de do’s en don’ts. Daarnaast wordt het proces van inventarisatie, sloopmelding en sanering aan de hand van een praktijkvoorbeeld uitgebreid besproken. Ik vertel met veel energie, al je vragen zijn legitiem en nuttig voor meer inzicht bij alle aanwezigen.”