Referentie leergang Woonconsulent wijkconsulent - Vincent Bloot
We evalueren de leergang Woonconsulent en wijkconsulent met oud cursist Vincent Bloot. Waarom heeft hij deze leergang gevolgd en wat is zijn ervaring geweest?
Hoe ben je tot de keuze gekomen om deze Leergang te volgen?
Ik ben via de Politie en kort bij de Gemeente in de wereld van de volkshuisvesting gestapt. Na Woonstad in Rotterdam, waar ik veel geleerd heb, ben ik uiteindelijk gestart bij de Maasdelta Groep als Wijkmeesterplus. Mijn kennis op het gebied van sociaal beheer kwam steeds uit de praktijk en deels via cursussen en jaargangen. Maar in deze fase ging ik op zoek naar meer gefundeerde kennis om mijn (vernieuwende) plannen kracht bij te zetten en mijn collega’s hierin mee te krijgen. De huidige tijd vraagt van ons allemaal een andere aanpak. De thema’s die behandeld worden in deze leergang brengen meer inzicht maar tegelijk ook een praktische benadering door onderzoek te doen in een eigen wijk.
Het is mij goed bevallen om het geleerde direct in de praktijk te kunnen brengen en met mijn medecursisten te sparren over complexe situaties in ons werk
Hoe heb je deze Leergang ervaren?
Ik kan het omschrijven als een volledige vakopleiding die je ook als teamleider leefbaarheid of senior wijkconsulent geweldig vooruit kan helpen. Na het behalen van het diploma heb ik mijn kennis kunnen verbreden en mijzelf als persoon kunnen ontwikkelingen en ben ik bijvoorbeeld Coördinator Omgevingsbeheer geworden. Samen met mijn team van 11 collega’s werk ik met veel passie aan de leefbaarheid in Spijkenisse.
De leergang heb je afgesloten met een wijkplan. Hoe heb je dit aangepakt en heb je het plan ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren?
Ik had gelukkig al wat ervaring in het maken van (beleids)plannen maar voor een aantal medecursisten was het best een zoektocht. Ik hoorde van mijn collega, die nu ook deze opleiding volgt, dat Helix Academy (voorheen HabiTask) nu de deelnemer hierin extra begeleidt. Wanneer ik deze opleiding niet had gevolgd had ik nooit zo’n plan in details met de juiste verdieping gemaakt. Door alle facetten binnen de opleiding (sociale kaart, juridisch, SWOT etc.) kom je tot een gedegen aanpak. Mijn onderzoek ging over aanpak extreme vervuiling bij een aantal hoogbouw complexen in Spijkenisse. Mijn corporatie gaf mij de kans om het plan geheel uit te voeren en inmiddels hebben we 25.000,- per jaar kunnen besparen op o.a. extra schoonmaak door vervuiling bewonersgedrag. Er is 70% minder vervuiling in deze complexen door o.a. de actie van ‘nee-nee’-stickers op de brievenbussen, waardoor de papiercontainers die de nodige vervuiling aantrok weggehaald konden worden. Mede door verscherpt cameratoezicht en enkele “portiekburgemeesters” is er nu geen extreme vervuiling meer en kan de schoonmaakploeg overal goed zijn werk doen. Corona gooit even roet in het eten maar het laatste wat nog in de planning staat is een graffiti wandschildering. Super leuk en hierdoor meer betrokkenheid in de wijk. Dit gebeurt namelijk in samenwerking met een kunstschilder en de scholen in de buurt, waar we een tekenwedstrijd gaan uitzetten.
Waar sta je nu en hoe wil je je nog verder ontwikkelen?
Door mijn ervaring met deze leergang volgen leden van mijn team inmiddels wel de leergang Sociaal wijkbeheerder om door te stromen naar de leergang Woonconsulent en wijkconsulent. Op dit moment geef ik alle aandacht en tijd aan mijn team. Maar ik zal Helix Academy (voorheen HabiTask) zeker raadplegen als ik weer mijn kennis wil vergroten. Het is mij goed bevallen om het geleerde direct in de praktijk te kunnen brengen en met mijn medecursisten te sparren over complexe situaties in ons werk.
Heb je nog tips voor toekomstige deelnemers aan deze leergang?
Op de eerste dag krijg je informatie over de eindopdracht. Zorg dat je op tijd een exact doel voor ogen hebt en ga vanuit deze thema’s de lessen volgen. Zorg dat je aantekeningen maakt die in verbinding staan met jouw persoonlijk doel en de praktijkopdracht. Tijdens de lessen kan je dan ook vragen stellen die gericht zijn op jouw plan, zodat het aan het eind minimale energie kost om jouw wijkplan sluitend te maken.