Referentie leergang Gebiedsregisseur - Jan Verschoor

We evalueren de leergang Gebiedsregisseur met Jan Verschoor. Hij slaagde voor de leergang Gebiedsregisseur met een 7,5. We zijn benieuwd! Waarom is hij deze leergang gaan volgen, welk onderdelen hebben hem het meest gebracht en heeft hij nog tips voor jou wanneer je wilt starten met deze leergang?
Waarom heb je gekozen voor de leergang Gebiedsregisseur?
Het huisvesten van kwetsbare bewoners is een maatschappelijke taak dus zowel de gemeente als andere maatschappelijke partijen zijn daarin van groot belang. Corporaties gaan de samenwerking met deze partijen steeds meer versterken. Regie wordt binnen deze samenwerking een steeds belangrijker element, zonder dat je je als een baas gaat gedragen naar andere partijen. Vandaar de keuze voor deze leergang!
“Het huisvesten van kwetsbare bewoners is een maatschappelijke taak dus zowel de gemeente als andere maatschappelijke partijen zijn daarin van groot belang.”
– Jan Verschoor, consulent sociaal beheer bij Qua Wonen
Had je naast het regie voeren nog andere onderdelen die je aanspraken in deze opleiding?
Eigenlijk heb je twee hoofdlijnen in deze opleiding:
- Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden
- Persoonlijk vakmanschap in het regie voeren
Dit is een mooie balans die terug te vinden is in het module aanbod.
Welke docent of welk onderwerp is je het meest bijgebleven?
Dat zit hem in de volgende twee aspecten:
- Er zijn heel veel docenten die hun vakkennis tijdens de modules deelden. Deze is vaak ook heel goed toepasbaar, zoals bijvoorbeeld theoretische modellen of methodieken hoe je participatietrajecten kunt opstarten.
- Daarnaast zijn er ook modules waar je eigen ontwikkeling centraal staat. Je krijgt een spiegel voorgezet. Daar waren sommige docenten heel erg bevlogen in en helder in hun verhaal.
In de praktijkopdracht kon ik deze twee (zowel het theoretische als het praktische gedeelte) heel goed ten uitvoer brengen.
Systemisch werken van Lia Genee
Wat ik zelf mooi vond was de module Systemisch werken van Lia Genee bij Fort aan de Klop. Daar had ik aanvankelijk heel andere ideeën bij. Maar het ging eigenlijk over dat je zelf ook in bepaalde systemen kan zitten. En luister dan ook naar jezelf. Hoe reageer ik op bepaalde dingen en hoe kan ik mezelf daarin beïnvloeden?
Beïnvloeden op de toneelvakschool Rotterdam
De andere module die ik heel bijzonder vond was op de toneelvakschool in Rotterdam. Daar werd vooral duidelijk gemaakt dat je als regisseur een rol vervult. Je moet de dingen die spelen dus niet persoonlijk binnen laten komen. Het gaat meer over het beïnvloeden van je samenwerkingspartners.
Wat ik in hoofdlijnen bij mezelf heb ontdekt is dat je vooral niet de baas moet spelen. In een samenwerking moet je heel duidelijk zichtbaar maken wat ieders belangen zijn. Dit komt terug in de methodiek waarin je op verschillende manieren naar de situatie kijkt. Waardoor je uiteindelijk draagvlak creëert bij de ander en de belangen samensmeedt tot een algemeen belang. Hiermee leer je het beïnvloeden van elkaar.
Pas je het geleerde al toe in praktijksituaties?
Ja, eigenlijk is dit een vaardigheid die ik dagelijks in mijn werk kan toepassen. Samenwerking is heel relevant, vooral in de integrale benadering van bepaalde problematiek. Het begint met persoonlijk kennismaken en aftasten. En uiteindelijk ga je de diepte in naar het probleem toe. Er zijn er die hierin meegaan, maar er zijn er ook die achterover gaan zitten omdat het er dan op begint te lijken dat ik iets van hen ga verwachten. Ik kan dit hierin heel goed toepassen.
“Samenwerking is heel relevant, vooral in de integrale benadering van bepaalde problematiek.”
Hoe heb jij het werken aan de praktijkopdracht en het presenteren van de praktijkopdracht ervaren?
Het hield uiteindelijk in dat ik meer een plan van aanpak in plaats van een scriptie moest schrijven. Ik kreeg ook als feedback dat ik wel heel veel bronnen had gebruikt. Sommige bronnen bevestigden elkaar maar andere spraken elkaar tegen wat ik wel lastig vond. Maar ik kon dit mooi terugbrengen tot een compact eindverslag met een relatief kleine overschrijding van het aantal pagina’s. De mooie beoordeling was hier ook naar.
De presentatie van het onderzoek was wel even schakelen voor mij. Je moet in een Pecha Kucha, in 6 minuten 40 seconden en 20 dia’s je verhaal vertellen. Je wordt gedwongen de toehoorders mee te nemen in je verhaal. Je geeft dus geen heel uitgebreide presentatie en verantwoording over je methodes. Je neemt mensen in een vogelvlucht mee en dit is precies de verbinding met de rol van regisseur. Je bent in staat om over de dingen heen te kijken om het grote geheel te kunnen blijven zien.
“Ik ben geneigd om het veel te breed te maken, maar hierdoor word je gedwongen om bij de kern van je presentatie te blijven.”
Waarom word jij zo enthousiast van jouw functie?
Dat gaat vooral over het samenwerken met mensen en organisaties. Ik kan best analytisch zijn en me helemaal verdiepen in allerlei informatie en dat comprimeren tot een eindoordeel met een advies. Maar waar het vooral over gaat is mensenwerk, een samenspel van ieders belangen en dan iets voor elkaar krijgen. Soms moet je daar wat lef voor hebben. Soms moet je ook wel brutaal zijn en soms moet je gewoon wat terughoudend zijn. Niet alles zelf proberen te doen. Als er deadlines zijn niet de druk te hoog laten worden maar de samenwerking voorop blijven stellen.
“Soms moet je daar wat lef voor hebben. Soms moet je ook wel brutaal zijn en soms moet je gewoon wat terughoudend zijn.”
Heb jij nog tips aan nieuwe cursisten die aan de start staan van deze opleiding?
“Ja de belangrijkste tip is, laat je verrassen!”
Er zijn al best veel nieuwe dingen. Ondanks dat je wellicht in je loopbaan al allerlei dingen hebt gehoord of geleerd in andere opleidingen. Er zijn altijd wel weer nieuwe dingen die je oppikt, dus laat je daardoor verrassen en doe daar je voordeel mee.
Soms geeft dit nieuwe inzichten om dingen toch te veranderen. Je kunt in een bepaald systeem of patroon terecht zijn gekomen, waarop je bepaalde dingen doet. Deze cursus helpt je realiseren waarom je het op deze manier doet en hoe dit misschien veel effectiever kan.
Nog een tip aan jou als cursist. Begin niet te laat met schrijven van de praktijkopdracht. Je denkt het komt wel, maar begin gewoon met het omschrijven van het probleem. Anders kom je het paniekmonster tegen in richting van deadline. Voor sommigen is dit lastig omdat dit voor hen ook al zo lang geleden was en dat is zonde.
“Mijn waardering voor de docenten. Het zijn een soort vakgekken, ze lopen over van informatie. Je gooit er een dubbeltje in en er komt voor een euro aan informatie uit.”
Meer weten?
Wil je ook gebiedsregisseur worden? Bekijk hier dan onze leergang Gebiedsregisseur. Lees hier meer over Systemisch werken in de blog van Lia Genee. Of wil je meer weten over de andere opleidingen op het gebied van sociaal beheer? Bekijk dan de leerlijn Sociaal beheer.