Twijfel je nog? Neem een vrijblijvende optie

Inschrijven
NEN 2767 & BOEI MBO4-niveau

Leergang Onderhoudskundig inspecteur vastgoed

7.8 (4) uit 4 reviews
Incompany Klassikaal

Wil je jezelf registreren als Onderhoudskundig inspecteur vastgoed en optimaal voorbereid zijn op het examen?

Documentatie aanvragen

Algemeen

Deze leergang leidt op tot de functie Onderhoudskundig inspecteur zoals omschreven in de zogenaamde Maatlat van Sertum. De Onderhoudskundig Inspecteur is meer dan een persoon die alleen inspecties uitvoert. Deze inspecteur controleert en beoordeelt op een objectieve manier de staat van een object en toetst of de geldende voorschriften en procedures voldoende in acht genomen zijn. De inspecteur is in staat een inspectie voor te bereiden, te rapporteren en hierover te communiceren met betrokken partijen zoals opdrachtgevers, collega’s, aannemers en gebruikers van het te inspecteren object. Lees hier meer over de kerntaken die een Onderhoudskundig Inspecteur Vastgoed uitvoert.

Na het volgen van deze zeer afwisselende leergang heb je voldoende tools aangereikt gekregen om het takenpakket van onderhoudskundig inspecteur vastgoed te kunnen uitvoeren. Voor deelname aan deze leergang is afronding van de leergang NEN 2767 inspecteur (bouwkundig) of leergang NEN 2767 inspecteur (installaties) vereist.

Aanvraag Collega-korting

Wil je met twee of meer personen vanuit één organisatie deelnemen aan deze opleiding? Neem dan contact met ons op voor mogelijke collega-korting.

Wat levert het je op?

 • Kennis om een inspectie te organiseren, relevante steekproeven te bepalen en de uitvoering van een veilige inspectie te beoordelen.
 • Kennis om aan de hand van een inspectie een objectief oordeel te kunnen geven over: de conditie, kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van een object alsmede over de toepassing en naleving van de voorschriften en procedures met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu, binnen het discipline van de inspecteur.
 • Kennis om bij de uitvoering van een inspectie, afwijkingen te signaleren die de veiligheid, gezondheid en / of milieu in gevaar kunnen brengen, buiten de discipline van de inspecteur.
 • Inzicht om een eenduidig inspectierapport op te kunnen stellen en geconstateerde afwijkingen inhoudelijk te beargumenteren.
 • Vaardigheden om te kunnen communiceren met alle noodzakelijke partners zoals opdrachtgevers, collega’s, aannemers en gebruikers van de te inspecteren objecten.
 • Kennis om te zorgen voor de naleving van de relevante wetten, regelgeving, verordeningen, richtlijnen, operationele instructies en te anticiperen op technologische- en organisatorische ontwikkelingen.

Geschikt voor jou?

Deze leergang Onderhoudskundig inspecteur vastgoed is bestemd voor inspecteurs, opzichters, werkvoorbereiders en beheerders werkzaam bij gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en vastgoedbeheerders, aannemers en onderhoudsbedrijven die zich in hun dagelijks werk bezighouden met het uitvoeren van inspecties aan gebouwen, over deze inspectieresultaten moeten kunnen rapporteren en communiceren met betrokken partijen.

Voor deelname aan deze leergang is afronding van de leergang NEN 2767 inspecteur (bouwkundig) of leergang NEN2767 inspecteur (installaties) vereist.

Deze leergang is zeer geschikt als je wilt deelnemen aan het examen voor Onderhoudskundig Inspecteurs Vastgoed via SCEV.

Is een NEN 2767 opleiding iets voor jou?

Helix Academy biedt verschillende opleidingen op het gebied van NEN 2767 aan. Van de ééndaagse theoriedag tot de uitgebreide opleiding Onderhoudskundig Inspecteur of Adviseur BOEI die we in samenwerking met de NVDO en HU organiseren. Bekijk de leerlijn NEN 2767 en BOEI en kijk welke opleiding het beste aansluit bij jouw vooropleiding en opleidingswensen.

Over leergang

Leerlijn

Deze leergang Onderhoudskundig inspecteur vastgoed is onderdeel van de leerlijn NEN 2767 en BOEI waarin verschillende leergangen van MBO tot HBO niveau elkaar opvolgen.

Waarom Helix Academy?

Onze NEN 2767 opleidingen worden gegeven door de adviseurs van Helix Technisch Advies. Helix heeft als rapporteur intensief meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe geïntegreerde norm NEN 2767-1 Conditiemeting gebouwde omgeving. Onze Helix-docenten zijn dan ook zeer goed op de hoogte van deze recente ontwikkelingen en zorgen ervoor dat onze opleidingen altijd actueel zijn.

Leergangduur
Totale duur
inclusief praktijk - examentraining
4 modules
in 1,5 maanden
Studiebelasting
inclusief de cursusdagen
21 uur
in 1,5 maand
Studiebelasting indien examen via SCEV
Doornemen exameneisen, NEN 2767 norm en oefenen met inspecties
Nader te bepalen
Praktijk - examentraining
7 uur

Over leeromgeving

Doorlopende leerlijnen

Met onze leerlijnen (NEN 2767 en BOEI, VerhuurVastgoed en Sociaal beheer) hebben we een functiegericht en actueel aanbod van leergangen op verschillende niveaus. Deze ontwikkelen we altijd met ons uitgebreide netwerk van mensen met ervaring uit de praktijk. Wij hebben hierdoor altijd de opleiding die bij jou past. We spelen hierbij optimaal in op de praktijk en zorgen ervoor dat jij straks met een diploma of certificaat op zak direct aan de slag kunt. Wil je gericht advies op welk niveau je het best kunt instromen, neem dan contact met ons op.

Docenten van topniveau

We zijn als Helix Academy trots op onze docenten. Zij ondergaan een uitgebreide selectieprocedure waarin zij onder andere een proeftraining verzorgen. Op deze manier garanderen wij de kwaliteit. De docenten zijn vanaf het eerste idee betrokken bij de ontwikkeling van ons aanbod. Onze docenten zijn specialist op hun vakgebied en kennen de sector. Naast docent zijn ze vaak actief in het werkveld waardoor ze zelf met alle actuele problematiek te maken krijgen. Deze ervaring krijg je tijdens de opleiding mee en kun je direct meenemen de praktijk in.

Leren van en met elkaar

Wij geloven in de kracht van het gezamenlijk leren. In deze leergang volg je daarom het hele programma met dezelfde groep mensen. Vanaf het eerste moment creëren we een veilige leeromgeving waarin je de ruimte krijgt om te luisteren en te delen.

Persoonlijke ontwikkeling

Om je optimaal voor te bereiden op de praktijk besteden we in deze leergang uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van de vaardigheden die je nodig hebt om je functie straks goed te kunnen uitvoeren. Naast alle kennis die je opdoet, werken we aan je persoonlijke ontwikkeling. In je intake kijken we al naar wat je persoonlijke leerdoelen zijn. Je kunt daarom bij vragen altijd contact opnemen met jouw opleidingsadviseur en docenten.

Online Leeromgeving

Tijdens deze leergang krijgt je een persoonlijke inlog in onze online leeromgeving. Hiermee kun je buiten de cursusdagen om ook communiceren met je medecursisten en docenten. Ook helpt het je om je leerdoelen te bereiken. Je vindt op deze centrale plek al het voorbereidende werk en naslagwerk van de cursusdagen en kunt hier bijvoorbeeld ook je huiswerkopdrachten inleveren.

Programma

Deze opleiding is modulair opgebouwd. De onderwerpen die hierbij aan bod komen vind je hieronder terug.

Module Rapporteren en Meerjarenonderhoudsplannen (MJOP's)
 • Introductie oefening / casus
 • Prioriteitenstelling en kwalificeren, kwantificeren van risico’s
 • Toepassing van conditiemetingen voor het opstellen van MJOP’s
 • Opstellen meerjarenonderhoudsplanning op basis van set gebreken conform de NEN 2767
 • Toelichting opbouw inspectierapportage
 • Voorbeeld inspectierapportage
Module Wet- en regelgeving bij onderhoudsinspecties
 • Korte terugblik voorgaande lesdagen
 • Geldende wet- en regelgeving binnen het vakgebied (Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), Arbowetgeving, brandveiligheid, milieuregels
 • Bouwregelgeving in nieuwbouw, bestaande bouw of verbouw
 • Veiligheidsaspecten bij het uitvoeren van inspecties
Module Communiceren voor technici
 • Basisregels en valkuilen bij communicatie
 • Voeren van intakegesprek met de opdrachtgever bij de start van een onderhoudsinspectie
  • Wat is de scope van de opdracht?
  • Is de inspectie uit te voeren binnen het vooraf ingeschatte tijdsbestek?
  • Zijn er bijzonderheden bijvoorbeeld ten aanzien van (arbo)veiligheid?
 • Communicatie met stakeholders zoals opdrachtgevers, collega’s, aannemers, gebruikers van het te inspecteren object
 • Inspectieresultaten zoals verwoord in de inspectierapportage mondeling overdragen / toelichten aan de opdrachtgever of adviseur
Module Praktijk - examentraining
 • Samenvatting voorgaande lesdagen
 • Toelichting op examen Onderhoudskundig inspecteurs vastgoed
 • Oefenen intakegesprek
 • Praktijkinspectie op locatie per vakdiscipline,  inclusief wet- en regelgeving (individueel)
 • Nabespreken inspectieresultaten en behandelen openstaande vragen

Certificaat van deelname of diploma

Aansluitend op deze cursus is het mogelijk om via het SCEV deel te nemen aan het examen: Onderhoudskundig inspecteur vastgoed conform de Maatlat van Sertum. Aanmelden voor dit examen verloopt buiten Helix Academy om.

Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Data en kosten

Hieronder vind je een overzicht van de data en kosten voor deze opleiding.

Kosten
Deelnamekosten 3 dagen
€ 1.165,00
Arrangementskosten 3 dagen
€ 240,00
Examentraining (incl. arrangementskosten)
€ 583,00
Alle kosten zijn exclusief BTW
Opleidingsdata

Staat de datum van jouw keuze hier niet bij? Schrijf je in op de wachtlijst en we nemen contact met je op zodra er een nieuwe datum bekend is. Geef in het opmerkingenveld van de je inschrijving weer of je de variant voor elektrotechnische of werktuigbouwkundige installaties of bouwkunde wilt volgen en of je kiest voor de optionele examentraining.

Startdatum
Locatie
3 okt 2024 Voldoende plekken
Gouda
Datum heeft doorgagarantie
Wachtlijst
Ga je jouw opleiding volgen in Gouda?

Vind nu meer informatie over de gratis shuttleservice!

Reviews

Helix Academy staat voor kwaliteit. Daarom evalueren we al onze opleidingen. Lees hier een aantal evaluaties terug.

Harriet Walhout

Vrijblijvend advies?

Wil je weten welke opleiding het best bij je past of hoe we een opleiding incompany kunnen organiseren? Bel naar 0182 – 682 349 of vul het contactformulier in.

Contact