Train-de-trainerbijeenkomst: didactische vaardigheden

Op vrijdag 17 september 2021 organiseerden we samen met zusterbedrijf HabiTask weer een train-de-trainerbijeenkomst. Fijn dat we na lange tijd weer met ons gezamenlijk docententeam bij elkaar konden komen voor ontmoeting, kennisdeling en het uitwisselen van ervaringen! Onder leiding van ‘De Docententrainer’ gingen de docenten zelf aan de slag met het thema: “De aandacht 100% vasthouden”. Een leuke en leerzame ochtend, aldus de aanwezige docenten.

Trainers van Helix Academy werken aan hun ontwikkeling
Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel! We werken continu aan hoogwaardige trainingen, o.a. door lesprogramma’s op maat samen te stellen, waarbij praktijkgerichtheid en kleine groepen belangrijke uitgangspunten zijn. Al onze docenten zijn werkzaam binnen het vakgebied waarin ze doceren, wat maakt dat zij goed op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen binnen dit specifieke vakgebied en dit delen in de cursussen. Naast de inhoudelijke kant is didactiek (de kunst van het onderwijzen) ook een punt waarin onze trainers zich blijven ontwikkelen. In dit artikel lees je meer over hóe onze trainers op dit gebied bijblijven.

Train-de-Trainer
Het gehele docententeam krijgt tweemaal per jaar de mogelijkheid om naar onze Train-de-Trainer sessies te komen. Tijdens zo’n sessie brengen we hen meer kennis bij op het gebied van leren, ontwikkelen en didactiek. In het verleden passeerden onderwerpen als werkvormen, leerstijlen en groepsprocessen de revue. Daarnaast is zo’n sessie een moment om elkaar als trainers te ontmoeten en bij te praten.

Training Didactische vaardigheden
In het voor- en najaar van 2021 heeft een aantal trainers een intensieve training op het gebied van Didactische vaardigheden gevolgd. Deze sessies werden verzorgd door een extern bureau, De Docententrainer. Het doel van de trainingsreeks is om de belangrijkste vaardigheden voor het geven van een training op hoog niveau te leren beheersen: gestructureerd, boeiend en interactief lesgeven. De reeks bestond uit vier intensieve sessies die speciaal voor de trainers van HabiTask en Helix Academy zijn opgezet. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde:

  • Structuur
  • Relevantie
  • Interactie
  • Uitstraling

Al met al gaf de training de juiste handvatten om de opzet van de inhoud eens te herzien. Trainer Sander Kik (deelnemer aan de training) vertelt: “Het was waardevol om na te denken wat echt relevant is voor de deelnemers. Zo voorkomen we dat deelnemers tijdens een cursus afhaken uit desinteresse of een overkill aan informatie”.

We blijven graag met elkaar in ontwikkeling! Heb jij als cursist ontwikkelpunten voor onze trainingen? Geef je mening tijdens een afsluitende evaluatie óf neem contact met ons op!