“Een mooie overview op de bouwkunde!”

Incompany training Elementaire Bouwkunde voor projectmedewerkers op Schiphol

Wat begon met een inschrijving van een medewerker voor de open training ‘Elementaire Bouwkunde’ resulteerde uiteindelijk in een maatwerk incompany training voor een groep van 7 medewerkers. Helix Academy (voorheen WVS Training) organiseerde begin dit jaar in opdracht van Schiphol Nederland deze basiscursus bouwkunde voor de afdeling Projectmanagement.

Contacten met aannemers

Naar aanleiding van de inschrijving voor de open training kwam Harriet Walhout, coördinator bij Helix Academy, in contact met Linda Dijkstra, projectmanager bij Schiphol. De afdeling Projectmanagement is binnen Schiphol verantwoordelijk voor (ver)bouw- en herstel werkzaamheden in de aankomst- en vertrekhal, de terminal en de bagagekelder. Linda: “Een aantal mensen uit ons team heeft geen bouwkundige achtergrond, terwijl ze in projecten wel vaak over bouwkundige zaken moeten praten met bijvoorbeeld aannemers. In die gevallen is het goed om net even wat meer basiskennis van de bouwkunde te hebben. Via het internet kwamen we bij de cursus ‘Elementaire Bouwkunde’ van Helix Academy terecht.  In 4 dagen tijd krijgen de cursisten bij deze cursus de hoofdlijnen van de bouwkunde bijgebracht. Dit paste prima bij waar we naar op zoek waren. Toen ik hoorde dat het ook mogelijk was om deze cursus als incompany te organiseren, specifiek voor onze organisatie, was ik direct enthousiast. Praktisch en efficiënt.”

Praktijksessie in de terminal

Ontvangsthal Schiphol AirportTrainer Ineke Schimmelpenningh inventariseerde tijdens een intakegesprek met Linda Dijkstra de trainingsbehoefte en maakte op basis hiervan de cursus Elementaire Bouwkunde meer Schiphol-specifiek, door o.a. bouwtekeningen van Schiphol en andere luchthaven specifieke zaken op te nemen in de cursus. Ter afronding van de cursus werd een praktijksessie in de terminal van de luchthaven gehouden met de deelnemers, waarbij diverse bouwkundige constructies werden bekeken en besproken.

Mooie overview

Na afloop van de training geven de deelnemers aan veel te hebben geleerd van de cursus. “Ik kijk met een andere blik naar gebouwen en onderdelen daarvan.” Een andere deelnemer geeft aan in het evaluatieformulier: ‘Ik ga geen dingen anders doen in mijn werk, maar mijn kennis is wel verbreed, waardoor ik in mijn werk in gesprekken met aannemers dingen beter begrijp en nu mee kan denken over de mogelijkheden.” Conclusie: “Een mooie overview van de bouwkunde!”