Monumenten: Meer dan zomaar een pand…

‘Ik kijk nu met andere ogen naar het gebouw, andere zaken vallen me op dan voorheen.’ Teamleider Facilitaire Zaken bij Prorail Rob Minis volgde samen met zijn collega Marjolein van Leuven de 2-daagse cursus ‘Beheer en Onderhoud Monumenten’. Als locatie van deze open training werd gekozen voor het monumentale hoofdkantoor van Prorail ‘De Inktpot’ aan het Moreelsepark te Utrecht. Dit pand uit 1920 leende zich uitstekend voor twee inspirerende cursusdagen.

Basis van de bouwkunde

Monumenten - basis van bouwkundeHet is geen doorsnee locatie voor een cursus, de Inktpot in Utrecht. Het pand werd in 1920 neergezet voor en door de Nederlandse Spoorwegen. Tegenwoordig is Prorail in het pand gehuisvest. Het pand is nog volledig in originele staat en biedt circa 1600 werkplekken. ‘Juist vanwege dit speciale pand heb ik me aangemeld voor de cursus ‘Beheer en Onderhoud van Monumenten’ , vertelt Rob Minis. ‘We streven ernaar bij alles wat we doen om de authenticiteit van het pand te behouden. Lampen, deuren, trapleuningen; heel veel is nog in originele staat. Ikzelf heb geen bouwkundige achtergrond. Daarom volgende ik via WVS de cursus Elementaire Bouwkunde, tezamen met één van mijn collega’s. In deze korte cursus leerde ik in vogelvlucht alle basisbegrippen van de bouwkunde. Zeer leerzaam, ik heb er iedere dag nog profijt van en ik kijk het lesboek nog regelmatig in, gewoon omdat ik het erg interessante materie vind. In aansluiting op de cursus bouwkunde besloot ik de cursus voor monumenten beheer te volgen via WVS.”

Conditiemeting in monumentaal pand

Basiskennis Bouwkunde 2De cursus ‘Beheer en Onderhoud monumenten’ is een tweedaagse training, waarbij tijdens de tweede dag veel tijd wordt vrijgemaakt voor een conditiemeting van een monumentaal pand. Rob Minis bood aan om de open training te houden in ‘De Inktpot’ zodat de conditiemeting uitgevoerd kon worden in dit monumentale pand.

 

Rondgang door het pand

Trainer Koos Scheijbeler: “Een geweldig pand om deze cursus in te mogen geven. Zowel de andere cursisten als ik hebben erg genoten van de rondgang door het gebouw. Tijdens de conditiemeting hebben we het hele pand doorlopen, van de kelder tot op het dak,  en alle aanwezig bouwkundige gebreken opgenomen.”

Basiskennis Bouwkunde 3Rob: “Ik heb veel van de cursus geleerd. Ik kijk nu met andere ogen naar het gebouw, andere zaken vallen me op. Ik let nu op muren en plafonds, zie aanwezige scheuren en gaten en loszittend leidingwerk. Onlangs heb ik nog een radiator weg laten halen. Dit probleem was mij vóór de cursus nog niet opgevallen.”

Basiskennis Bouwkunde 4“Ook buiten het praktijkdeel om heb ik veel bruikbare informatie gekregen tijdens de cursus. Bijvoorbeeld: welke aanpassingen zijn wel en niet toegestaan binnen een monument en wat is de rol van de Welstandscommissie? Ook over het gebruik van materialen en grondstoffen heb ik veel geleerd. Door het volgen van beide cursussen beschik ik nu over een prima bouwkundige kennis en kan dit monument nog beter beheren!”

 

Meer informatie of ook deelnemen cursus beheer en onderhoud monumenten?

Basiskennis Bouwkunde 5Heeft u ook belangstelling voor onze cursus ‘Beheer en onderhoud monumenten’?
Wij organiseren deze training regelmatig als open training. Ook bieden wij deze cursus
aan als maatwerk incompany training, specifiek gericht op uw organisatie én op locatie
in uw eigen pand(en). Voor meer informatie over een dergelijk traject, neem contact
op met Harriet Walhout, hwalhout@helix.nl of 06-12450526.