Monumenten-cursus bij Dunea

Onlangs werd weer de 2-daagse cursus ‘Beheer en Onderhoud monumenten’ gehouden. Dunea, leverancier van drinkwater in een groot deel van Zuid-Holland, stelde haar activiteitencentrum in natuurgebied Meijendel beschikbaar voor deze  training. Maurice Salfischberger, werkbestuurder gebouwbeheer bij Dunea meldde zichzelf en een collega aan voor de cursus. De heer Salfischberger: “Dunea is in het bezit van een aantal monumentale panden. Graag doen we meer kennis op over het onderhoud van deze panden. Door de cursus op onze eigen locatie te volgen, krijgen we daarnaast direct nuttige tips over het beheer en onderhoud voor onze eigen monumenten!”

Watertoren ScheveningenTijdens de cursus kregen de deelnemers uitleg over wet- en regelgeving en subsidiemogelijkheden geldend voor monumenten. Ook ging trainer Koos Scheijbeler uitgebreid in op materiaalkennis en materiaalgebruik bij monumenten. Aan de hand van de NEN 2767 methodiek voor conditiemeten werd de deelnemers geleerd een uitgebreide conditiemeting uit te voeren voor een monument en deze te vertalen naar een onderhoudsplanning . Met de praktijkinspectie gingen de deelnemers zelf uitgebreid aan de slag tijdens de tweede lesdag. Deze praktijkdag werd ingevuld met een bezoek aan de monumentale watertoren in Scheveningen. Koos Scheijbeler: “Een uitstekende locatie voor de praktijkinspectie! Een schitterende omgeving en de toren, gebouwd in 1928, is natuurlijk een prachtig object om te inspecteren.”

Ook de deelnemers kijken terug op een leerzame training. “Veel praktische kennis opgedaan die ik zo in het dagelijks werk kan toepassen. De trainer heeft veel kennis en ervaring die hij goed weet over te brengen.”