Kwaliteitsslag onderhoudsinspecties en conditiemetingen NEN 2767

Woensdag 16 september organiseren NVDO en NEN in samenwerking met CROW een online kennismiddag met als thema “Kwaliteitsborging bij inspecties”. We concentreren ons hierbij op inspecties voor meerjarenplannen en programmering van onderhoud zowel in de sector gebouwen als infrastructuur. Helix werkt mee aan de organisatie van deze middag.

Doel van de kennismiddag is:

  • Verbetering van de kwaliteit van onderhoudsinspecties door het eenduidig kunnen formuleren van het niveau van de gevraagde inspecties, inspecteurs en partijen die inspecties uitvoeren
  • Adoptie van de gezamenlijk gekozen inspectievorm door opdrachtgevers ten behoeve van uitvragen voor inspecties en onderhoudscontracten

Onderhoudsinspecties en conditiemetingen zijn het startpunt voor de verdeling van onderhoudsbudgetten, het programmeren van onderhoud en het uitwerken van meerjaren onderhoudsplannen. In lange termijn onderhoudscontracten wordt de gevraagde prestatie regelmatig getoetst door het uitvoeren van inspecties. Er gaat veel geld om in het onderhoud van gebouwen en infrastructuur. Totaal is dit in Nederland al zo’n 25 miljard euro per jaar. De voorraad gebouwen en infrastructurele objecten is nog relatief jong en de onderhoudsbehoefte zal nog sterk toenemen. De kwaliteit van inspecties is in de meeste contracten nog zeer summier omschreven en er worden weinig eisen gesteld aan inspecteurs. Dit is gezien de enorme onderhoudsbudgetten een onwenselijke situatie. Het is tijd voor een kwaliteitsslag van zowel de opleidingen, het niveau van de inspecteurs als de organisatie van partijen die inspecties uitvoeren.

Tijdens de kennismiddag zullen organisaties die al een stapje verder zijn vertellen over hun ervaringen met kwaliteitsborging.

  • Vincent Faesen van het Rijksvastgoedbedrijf legt uit welke ontwikkelingen er zijn in de wereld van de BOEI-inspecties, inspecties op huisartsen niveau en jarenlange ervaring met kwaliteitsborging.
  • Harmen Willemse van NEN vertelt iets over schemabeheer. De NEN heeft inmiddels veel ervaring met het beheren van certificatieschema’s, waardoor uniformiteit en kwaliteit wordt gewaarborgd. In het verlengde van de norm bereidt NEN een certificatieschema voor in het kader van NEN 2767 conditiemeting gerelateerde inspecties.
  • Jos Wessels van CROW gaat in op CUR 117 inspecties, de standaard voor infra. Specifiek wordt ingaan op de programmeringsinspecties en de wijze van uitvragen door gemeenten, provincies en andere opdrachtgevers.
  • Willem de Vries van Hobeon zal in workshopvorm samen met hun moederorganisatie KIWA ingaan op de certificering van inspecteurs en meer specifiek op de certificering van BOEI-inspecteurs.
  • Arie Krijgsman van SCIOS vertelt hoe de certificering bij veiligheidsinspecties van installaties is geregeld en hoe verzekeraars omgaan met Kwaliteitsborging.
  • Bob de Jong van SERTUM gaat in zijn workshop in op de vereiste competenties van verschillende inspecteurs, de permanente educatie en de huidige registratie van vastgoed inspecteurs.

Wil je alvast aanmelden? Laat je mailadres hieronder achter!

Voorlopige aanmelding kennismiddag 'Kwaliteitsborging bij inspecties'

Laat hier je mailadres achter: we nemen contact met je op zodra de officiële aanmelding geopend is.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.