Gasloos bouwen en duurzame installaties

Auteur: docent Sander Kik

Vanaf 2050 moeten Nederlandse gebouwen niet meer afhankelijk zijn van gas. Nieuwe woningen worden daarom steeds vaker gebouwd worden zonder gasaansluiting, en bestaande gebouwen zullen de komende jaren gedeeltelijk of geheel voorzien worden van duurzame installaties. Langzaam aan krijgen gebouwbeheerders dus steeds meer nieuwe duurzame installaties zoals bronnen, zonnepanelen en warmtepompen die beheerd moeten worden. Veel van deze installaties zijn complexe installaties waarbij kennis vereist is om dit goed te beheren. Omdat veel duurzame installaties bestaan uit meerdere onderdelen, zoals een warmtebron die altijd gecombineerd wordt met een warmtewisselaar of warmtepomp, is van belang bekend te zijn met de verschillen en specifieke eigenschappen van deze installaties.

De gehele keten van facilitair beheer zal om deze reden de komende jaren bekend moeten worden met deze installaties om storingen, preventief en correctief onderhoud goed te kunnen plannen, aansturen en begroten. Bij Helix Academy verzorg ik als docent verschillende soorten cursussen waarbij ik deze installaties in de basis tot elementair niveau behandel. Hierbij wordt de werking uitgelegd maar ook veel voorkomende storingen en problemen.

Weet jij wat het verschil is tussen een warmtepomp en een warmtewisselaar? En is een warmtepomp eigenlijk ook een airco? Dit zijn vragen die zomaar in je op kunnen komen wanneer je als beheerder te maken krijgt met deze duurzame installaties.

Wil jij antwoord krijgen op al jouw installatietechnische vragen?! Bekijk hier ons aanbod binnen de categorie Techniek & Bouw en schrijf je in voor één van de cursussen!