Verouderingskromme, liever niet toepassen

Hoe bepaal je de conditie van een bouw- of installatiedeel als er zeker slijtage is en deze niet visueel beoordeeld of gemeten kan worden?

Het gaat dan bijvoorbeeld om een pomp of een leiding met een bepaalde toepassing waarbij alleen een inschatting kan worden gemaakt op basis van de verwachte levensduur. In paragraaf 5.3 van de norm NEN 2767 is een vangnetconstructie opgenomen voor het bepalen van de conditiescore op basis van een theoretische benadering van het verouderingsproces. Voor bouwdelen die zeker aan slijtage onderhevig zijn en de slijtage niet visueel te beoordelen of meetbaar is, mag de conditie met de verouderingskromme in combinatie met de theoretische levensduur worden bepaald. Dit moet wel een uitzondering blijven.  In de praktijk blijkt dat de kromme en het gebrek verval te gemakkelijk worden toegepast. Alleen met deskundige en objectieve beoordeling (visueel of met een meting) in het veld is toepassing van conditiemeting voor onderhoudsplanningen en contracten zinvol. Zo is de norm bedoeld.

NEN 2767 kennisbank - Verouderingskromme

Over de auteur

Roel Warringa - Commissielid en rapporteur NEN 2767
Roel werkt mee aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van conditiemeten. Hij is rapporteur van NEN 2767 conditiemeting en bestuurslid van NVDO, waar hij meewerkt met nieuwe ontwikkelingen op dit vakgebied. Daarnaast is Roel technisch directeur bij adviesbureau Helix. Ook is Roel lid van Platform Inspectiebranche. Roel wil de kennis niet voor zichzelf houden, maar inbrengen naaar de markt.