Nieuwe NEN 2767 Conditiemeting: meer waarde voor asset owner en inspecteur

In januari 2017 is de nieuwe NEN 2767-1 Conditiemeting gebouwde omgeving – Deel 1: Methodiek gepubliceerd. De methodiek van conditiemeten van gebouwen en infra is hierin samengevoegd. In 2017 wordt de database in deel 2 compleet gemaakt en een aantal toepassingen verbeterd. Zo zal een werkgroep de toepassing van conditiemeting in prestatiecontracten verder ontwikkelen en een andere werkgroep zorgen voor verbetering van de kwaliteitsbeoordeling van installaties (gebouwen en infra). In 2018 is een meer specifieke invulling voor woningen en industriële installaties voorzien.

Asset owners: eigenaren gebouwen en infrastructurele objecten

De toepassing van conditiemeting voor de kwaliteitsbepaling van assets is sterk toegenomen. In totaal zijn al meer dan 3 miljoen objecten zoals woningen, kantoren, bruggen, viaducten en terreinen met de methodiek beoordeeld. Meestal gaat het dan om een toestandinspectie of een inspectie in het kader van het opstellen van een meerjaren onderhoudsplanning (MJOP). Steeds meer gebruiken eigenaren van gebouwen en infra de methodiek om de gewenste kwaliteit in prestatiecontracten te duiden. Met de ontwikkelingen die in 2017 en 2018 zijn gepland kunnen deze asset owners de kwaliteit veel beter onderbouwen en meer concrete kwaliteitsafspraken maken met leveranciers van onderhoud (aannemers, installateurs, leveranciers facilitaire diensten etc.).

figuur 1 Roel
Inspecteurs: conditiemeters, BOEI-inspecteurs en integrale inspecteurs

De nieuwe manier van conditiemeting vergt meer van de inspecteur. Uiteraard moet dat worden gewaardeerd. De inspecteur moet meestal al een meer uitgebreide inspectie doen en begrijpen hoe de manager de informatie uit de veldwerkopnamen uiteindelijk gebruikt. Vaak is hierbij al een eerste analyse noodzakelijk. Een voorbeeld hiervan is het BOEI-inspectietraject van het Rijksvastgoedbedrijf (inmiddels door meer organisaties toegepast). Hierbij beoordeelt de inspecteur naast de conditie van bouw- en installatiedelen de brandveiligheid, de energetische kwaliteit en het voldoen aan regelgeving. Als kers op de taart kan een aanvullend opgeleide inspecteur een eerste integraal advies geven richting de asset owner. In audit trajecten voor prestatiecontracten of informatievoorziening voor risico analyses is net zo’n trend zichtbaar. Goede informatie uit het veld, gericht op de specifieke toepassing, is cruciaal.

Organisaties zoals SERTUM, Hogeschool Utrecht, NVDO en Haagse Hogeschool zijn al bezig met competentieprofielen die de meerwaarde van inspecteurs concreet kunnen aantonen. Als inspecteur op MBO+ of HBO-niveau is het aantrekkelijk een aanvullende opleiding te volgen en aan de competentieprofielen te voldoen om hiermee formeel een post HBO kwalificatie te kunnen halen.

Figuur 2

Er is veel belangstelling om mee te werken aan bovenstaande ontwikkelingen. Een uitgebreide NEN-werkgroep met vertegenwoordigers vanuit Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, gemeenten, COA, Tata Steel, RET, waterschappen, woningcorporaties, installateurs/aannemers, adviseurs en softwareleveranciers werkt aan de volgende onderwerpen:

figuur 3 Roel

Wilt u als eerste betrokken zijn bij de ontwikkeling van NEN 2767 en inhoudelijk meewerken dan kunt u contact opnemen met Rob Kotte, consultant NEN 2767 van NEN Delft, via: Rob.Kotte@nen.nl.

Over de auteur

Roel Warringa - Commissielid en rapporteur NEN 2767
Roel werkt mee aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van conditiemeten. Hij is rapporteur van NEN 2767 conditiemeting en bestuurslid van NVDO, waar hij meewerkt met nieuwe ontwikkelingen op dit vakgebied. Daarnaast is Roel technisch directeur bij adviesbureau Helix. Ook is Roel lid van Platform Inspectiebranche. Roel wil de kennis niet voor zichzelf houden, maar inbrengen naaar de markt.