Vijf belangrijke ontwikkelingen in de installatiebranche
Leo Stehouwer –docent van module 5 en 6 van de cursus Elementaire Installatietechniek– is jarenlang werkzaam binnen de installatietechniek en licht in dit artikel vijf belangrijke ontwikkelingen binnen deze branche toe.
De opkomst van ICT
Tijdens module 6 van de cursus Elementaire Installatietechniek komt onder andere het onderwerp ‘domotica’ aan de orde. Leo: ‘Dit is zeker een grote ontwikkeling: Vroeger was domotica iets van de luxere utiliteitsgebouwen, maar nu zie je steeds meer dat het ook in ons huis komt. Voor een paar euro heb je bij de IKEA een afstandsbedienbare lamp. Dit zien we steeds meer gebeuren’.
Elektriciteit wordt steeds belangrijker.
Leo vertelt: ‘De ontwikkeling van elektriciteit gaat steeds meer een belangrijke rol innemen: we moeten van het gas af! In het kader van de duurzaamheid zal elektriciteit steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven innemen, denk maar aan toenemend gebruik van elektrische auto’s’.
De vakgebieden werktuigbouwkunde en elektrotechniek vervagen.
De disciplines werktuigbouwkundige installaties (WTB) en Elektrotechnische installaties (E) vloeien steeds meer in elkaar over. Leo: ‘Waar dit vroeger nog aparte vakgebieden waren, zie je steeds meer de grenzen tussen deze twee gebieden vervagen, een gevolg op het punt hierboven genoemd. Verwarming, ventilatie, koeling: WTB-installaties worden steeds vaker gevoed door elektriciteit. De vakgebieden vervagen steeds meer: de verwarming en CV ketel stookten we eerst met gas, maar verwarmen we nu met elektriciteit’.
Energie wekken we steeds zelf op.
Leo: ‘Mensen wekken in hun eigen huishouden steeds meer hun eigen energie op door bijvoorbeeld zonnepanelen (decentrale energieopwekking). Ook een duurzame ontwikkeling’.
Toekomst: van wisselspanning naar gelijkspanning.
Momenteel worden veel woningen en utiliteitsbouw gevoed met wisselspanning, het is echter niet ondenkbaar dat over 20 jaar dit voor een groot deel is overgezet naar gelijkspanning. Leo: ‘Zonnepanelen wekken gelijkspanning op en dit wordt omgezet door een omvormer naar wisselspanning. Bij deze omzetting is er sprake van energieverlies, wat eigenlijk verspilling is. Wanneer we direct vanuit de zonnepanelen overgaan op gelijkspanning tot aan onze apparatuur, scheelt dit behoorlijk in het verlies van energie. De TU Delft is hier al vooruitstrevend in, zij hebben in 2018 al een gebouw in gebruik genomen wat totaal bestaat uit gelijkspanning (lees hier)’.
Wil je nog meer weten over de meest recente ontwikkelingen binnen de branche? Of wil je simpelweg meer informatie over installaties, om richting jouw leveranciers een goede gesprekspartner te zijn? Schrijf je dan hier in voor de cursus Elementaire Installatietechniek.
”Vanuit mijn jarenlange ervaring in de installatiebranche vind ik het leuk mensen iets bij te brengen en te leren. Als jij aan het einde van mijn lesdag weet waar het over gaat, dan is mijn lesdag geslaagd. Het gaat mij niet persé om snelheid tijdens de lesdagen: ik vind het belangrijker dat je snapt wat ik heb uitgelegd. Ik vind het belangrijk dat er tijdens de theorie cursusdagen een koppeling is met de praktijk. Via divers beeldmateriaal geef ik de cursus een praktische insteek.”